2008. április 4., péntek

Kozlekedes

Otthon sokszor panaszokdtam a kozlekedesre... Nincs eleg kozlekedesi eszkoz, sokat kesnek, nincs osszeszinkronizalva, piszkos es draga.

Dublin kozlekedese sokban kulonbozik... Mint azt mar emlitettuk van az un. DART azaz HEV, ami a kozelrol szallitja be az emebereket -koztuk Eszterket :) - a belvarosba. En 9 korul szoktam elindulni otthonrol, ilyenkor kb. negyed orankent jar a DART. Delutanonkent eleg ritkan: 10-20 percenkent jar, munka utan pedig szinetn kb. 10 percenken.
Ezt, a 2-3 percenkent jaro metro utan kicsit nehezemre esett megszokni.

A varosban 2 villamos vonal van, amik nincsenek osszekotve, tehat, a villamosok kozotti atszallas mint olyan, nincs! Azaz, ha nem esik nehezunkre 20 percet setalni, akkor van :)
Jarnak buszok, de ezekkel kapcsolatosan nincs tul sok tapasztalatom, mert eddig csak egyszer mentunk busszal. A buszok jaratai, ill. azok utvonalai kicsit atlathatatlan, mivel nincsenek terkepen rogzitve... Ami erdekes meg, hogy tapasztalataim szerint rengeteg buszjarat van, viszont alig van rajtuk utas... A belvarosban a legegyszerubb es leggyorsabb, ha az ember gyalogol. Ez egyszeruen kivitelezheto, mivel sok a setaloutca es a belvaros eleg kicsi, valamint az autosok figyelmesen vezetnek.

Arak! Nem utolso szempont! Pl. egy havi berlet a DART-ra teljes vonalon 100 euro korul van, viszont a kombinalt berlet a DART-ra es a villamosra mar 129 euro... En a kezdetekben DART + villamos kombinacioval jartam iskolaban, de inkabb a Tara Street-i DART megallotol fogok gyalogolni a suliba. Egyreszt olcsobb, masreszt egy kis mozgas nem art es igy gyorsabban is beerek.

A kozlekedesi eszkozok tisztak es szerencsere nem szokasuk a keses, ha megis, akkor egyertelmuen, idoben jelzik ezt.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Én ma bankban voltam. Az irodához legközelebbi bankfiók 15-20 perc gyalog. Megszokásból felvettem a pulóvert és a kabátot. Visszafelé már csak ing volt rajtam és úgy is meleg volt.
Itt a tavasz!!

Unknown írta...

Csak hogy úgy érezhessétek, nemolyan rossz az, itt ma délelőtt mindenki sétált, aki nem, az dugóban ült. Teljes BKV sztrájk egyig, szinte semmi sem járt. Hogy holnap mi lesz, nem tudni még, de talán megvalósul egy álom, rászokunk a stoppolásra, biciklizünk meg ismerkedünk lépten-nyomon meg talán mosolygunk kicsit egymásra. Áááá, úgyse ...