2011. szeptember 6., kedd

7 hónapos múlt

Ma voltunk a 7. havi látogatáson a védőnőnél. 9:30-ra kaptunk időpontot, pontosan érkeztünk és azonnal sorra is kerültünk. Megmérték Nórit: a hossza 68 cm és 6850 g a súlya. Szépen fejlődik. Mindent a korának megfelelően csinál: segítséggel ül, hónaplja alatt támasztva lábait a földre teszi, hason fekve biztosan tartja, emeli a fejét, követi a tárgyakat a tekintetével és ha hall valamit felfigyel rá. Csináltak egy hallás tesztet, amin Nóri nagyszerűen szerepelt. Minden zajra felfigyelt akár jobb oldal felől jött, akár bal oldal felől.

Elmondtak pár alapdolgot arról, hogyan kell bababiztossá tenni a lakást. Illetve beszélgettünk a hozzátáplálásról is. Felhívták a figyelmemet, hogy 6 hónapos korban a babák vaskészlete csökken (ezért is tanácsos akkor elkezdeni a hozzátáplálást), így mondták, hogy próbáljunk meg minél több magas vastartalommal rendelkező ételt adni Nórinak (pl. zöldségeket, marhahúst, kemény tojást, párolt babot stb.). Megint rájöttem, hogy ahány ország, annyi tanács a hozzátáplálással kapcsolatosan.

Egyébként hihetetlen, ahogy Nóri napról napra fejlődik. Egyre több dolgot csinál: egyre többet "beszél", egyre ügyesebben manipulál a kezével, jobban kifejezi, hogy mikor mit szeretne.

Ma például először tapsolt:


És először próbálta használni a kanalat evésre:


Persze lehet ezeket tökéletesíteni, de szerintem így is nagyon szép teljesítmény :)

A másik, amiben napról napra fejlődik, az a jelbeszéd megértése. Kb. egy hónapja kezdtünk el Nórinak kézzel mutogatni. Sokat hallottam már Nóri érkezése előtt is arról, hogy a pici babáknál érdemes a beszéddel együtt a jelbeszédet is tanítani (baby sign language). Ez azért jó, mert a baba a jelbeszédet hamarabb elsajátítja, mint az igazi beszédet és amíg nem tud szavakkal kommunikálni velünk, addig jelbeszéddel is a tudtunkra adhatja a mondandóját.
Mi egyelőre az alap dolgokat mutatjuk neki jelbeszéddel (pl: enni, inni, aludni, fürödni, labda, könyv stb.). Ezek közül a jelzések közül már párat felismer és megért.

Nincsenek megjegyzések: