2009. augusztus 16., vasárnap

Gundel palacsinta

Hétvégén jó szokásunkhoz híven ismét nagyon finomakat főztünk. Szombaton egybesült marhahúst (rib eyer roast) sütöttünk, a köret pedig krumplipüré és párolt lilakáposzta volt.
Ma desszertre egy klasszikus - bár szokványosnak nem mondható - magyar desszertet, Gundel palacsintát készítettünk.
Megosztanám veletek a Gundel palacsinta receptjét, mert az eredmény egyszerűen isteni volt!

Az elékszítést kezdjük a csokikrémmel: 1 dl tejszínt 1,5 dl tejjel óvatosan, folyamatos keverés mellett felforralunk. Egy másik tálban 3 tojás sárgáját 3 csapott evőkanál kristálycukorral és 2 csapott evőkanál kakóporral kikeverünk. A felforralt tejet lassanként házzadjuk a csokis tojáshoz és folyamatosan keverjük. Ha az egészet összekevertük, folyamatos keverés mellett, lassú tűzön melegítjük, amíg be nem sűrűsödik. Leveszzük a tűzről és hozzáadunk 10 dkg apróra tört étcsokoládét. Ha megolvadt benne a csoki, akkor félretesszük és lefedjük, hogy melegen maradjon.

A töltelékhez 1 dl tejet felmelegítünk 10 dkg darált dióval és 5 dkg cukorral (tehetünk bele 1-2 teáskanál reszelt citromhéjat). 2-3 percig kis lángon főzzük, majd az előzőleg rumba áztatott 2 evőkanál mazsolát belekeverjük.

Kisütjük a palacsintákat, megtöltjük a diós töltelékkel (nem kell bele sok, k.b. egy evőkanál elég), leöntjük a csokoládé öntettel (ebből mehet rá bőven). Felszolgálás előtt vagy közben rummal flambírozzuk (ráöntünk 2-3 cl erős rumot és meggyújtjuk). Ha az alkohol elégett, magától kialszik. Rögtön fogyaszthatjuk is! :)

Ez a mennyiség 6 palacsintához elég.

Nincsenek megjegyzések: