2012. június 5., kedd

Újdonságok: zongorázik, öltözködik, telefonál, felismeri önmagát a tükörben, bútorokra mászik és lépcsőzik

Akkor jöjjenek az elmúlt hetek újdonságai.

Egyik nap mutatta Nóri, hogy zongora. Felnyitottam és bekapcsoltam, hogy játszak neki egy kicsit, de pár perc után Nóri nyüszíteni kezdett. Felvettem és a zongora elé tettem. Eddig ez nem is olyan érdekes, mert közösen már régóta zongorázunk - azaz, ütögetjük a billentyűket - úgy, hogy az ölembe veszem. De ezúttal teljesen egyedül ült oda és szerintem összekapcsolta a kis fejében, hogy ha leüt valamit, akkor pontosan az a hang szólal meg. A két kezével "játszani" kezdett és kb. 10 percig meg sem állt :) Azóta szinte naponta kéri, hogy ültessük oda és zongorázik egy kicsit. Szerintem nagyon ügyes:


Ez egy hosszab zongorázós videó:


Egyik reggel Norci a hálószobában lévő kupac ruha tetejére ült és gondosan válogatni kezdett. Az egyik kellően virító narancssárga felsőm nagyon megtetszett neki és addig forgatta és tekergett benne, míg magára nem vette. Majd büszkén jött mutatni, hogy milyen csinos:


Azóta rendszeresen maga köré tekeri valamelyik ruhámat. Íme egy másik példa:

From Nóra 1 évesen

És ha már öltözködés, akkor megmutatok még egy videót. Ez kb. egy hónapja készült.


Azóta is rendíthetetlenül próbálkozik, főleg a zokniját, a sapkáját és a cipőjét szokta próbálni felvenni.

Ami nagyon édes még, hogy elkezdte használni a telefont. Ezt csak úgy használja, ha ki van kapcsolva. Ha beszélek valakivel és odaadom neki a telefont, hogy mondjon valamit, akkor nagy csendben hallgat. De ha kikapcsolva megkaparintja, akkor perceket dumál bele.
Ennél már csak az a mulatságosabb, amikor a cipőkanállal telefonál. Hogy ezt kitől láthatta?!... :) Nagyon édes! A cipőkanalat a füléhez teszi és magyaráz, dumál, majd vár egy kicsit (nyilván ilyenkor a másik fél beszél), aztán újra dumálni kezd.

A hétvégén mutattuk neki a "babát" (önmagát) a tükörben. Eddig ha meglátta a babát, mosolygott, puszit adott, vagy dobott neki. Most viszont nem a tükröt fogdosta, hanem önmagát. Megfogta a kezét és látta, hogy a tükörképe ugyanazt csinálja. Majd megfogta az orrát, a fülét, a száját és nagy szemekkel figyelte, hogy a baba a tükörben ugyanazt csinálja :) Hihetetlen volt látni, ahogy csodálkozik, rakja össze a dolgokat a kis fejében, gondolkodik, majd mosolyog.

Újabb - néha rémisztő - tudása: felmászik az ülőgarnitúrára. Általában kell hozzá egy pici segítség, hogy le tudjon menni, de már volt, hogy magától is sikerült neki.

Valamint a lépcsőzés is már nagyon jól megy neki. Hétvégén voltunk a gátnál és ott talált jó magas (kb. 20 cm) lépcsőfokokat és olyan örömmel mászta meg őket. Néha kiviszem a lépcsőházba és hagyom, hogy próbálkozzon a lépcsőzéssel. Már sokszor nem mászik, hanem a falba -vagy belém- kapaszkodva lépcsőzik. A játszótéren a csúszdához veztő lépcsőn pedig már nagyon profin lépeget.

A végére hagytam egy videót a testrészekről. Ezeket már régóta mutatja, de most volt időm feltölteni:

Nincsenek megjegyzések: