2012. június 26., kedd

Újdonságok: rajzol, a kedvenc mese és mondókák, önmagára mutat, sokat sétál, egyedül csúszdázik és dalokat zongorázik

Az elmúlt hetekben rengeteg új dolog gyűlt össze Nórival kapcsolatosan. Szinte minden nap tartogat valami meglepetést. Hatalmas öröm látni, ahogy napról napra fejlődik, hogy egyre ügyesebb a járásban, hogy egyre többet és érthetőbben kommunikál, hogy egyre kreatívabb, érdeklődőbb. Szerintem rendkívül tanulékony és figyel mindenre. Mint egy kis szivacs, úgy szív be minden új információt.

Szóval összegyűjtöttem néhány dologot. A lista hosszú és biztos akad majd pár dolog, amit kifelejtek, de igyekszem majd ezeket pótolni.

Néhány hete vettünk neki egy színes filctoll készletet. Olyat választottunk amit vízzel ki lehet mosni. Azóta minden nap kéri, hogy rajzoljunk. A babajelbeszéddel hamar megtanulta mutatni, hogy "rajzolni". Mondja hozzá hogy "zözö" :) A színek közül már felismeri és kérésre ki is tudja választani a sárgát. Közben mondja, hogy "sá-sá".

A babajeleléssel szépen haladunk. Sok új jelet ismer, többek között: felhő, szappan, segíteni, cipő, vasalni, sírni, óvatosan. Saját jeleket is talált már ki. A hattyút és a Bogyó és Babóca mesekönyvet mutatja saját jellel. Ezt a mesekönyvet Bécótól, Mifytől és Katától kaptuk pár hónapja. Akkor átlapoztuk egyszer-kétszer, de nem nagyon kötötte őt le. Azonban pár hete teljesen rákattant. Minden nap többször is végig kell nézni. Két mese van benne: A tücsök hegedűje és a Hóember. Minden olvasásnál belecsücsül az ölembe és ha aktívabb, akkor lapozza a könyvet és velem együtt "mesél", ha fáradtabb, akkor csak hallgat és szopizza az ujját. Ha a végére érünk, bőszen mutatja, hogy "még". Ilyenkor elejétől kezdjük. Sokszor egyedül is leül és olvassa, magyaráz, illetve amiket ismer, mutatja a babajelet, hogy mi történik (pl. sír a tücsök, lerombolták a hóembert, répából van az orra stb.).


Sokat szoktunk mondókázni és most nagy kedvencek a "Gomba, gomba, gomba" kezdetű, valamint a "Nyuszi fülét hegyezi" és az "Én is pisze, te is pisze". Ez utóbbit annyira szereti, hogy sokszor csak úgy odajön és mondja, hogy "pöööö". Ilyenkor összedörgöljük az orrunkat, nevet és már megy is tovább :)


A múltkor már említettem, hogy a tükörnél már nem a tükörképére mutat, hanem önamgára. Pár napja pedig ha kérdezzük, hol van Nóri, akkor önmagára mutat. Ezzel egyidőben kezdett másokra is mutatni. Ha kérdezzük, hogy hol van Apa, Anya, a Maci stb. akkor mutat ránk, vagy az irányunkba. 
Néhány hete elkezdte azt is megréteni, hogy ha mondjuk és mutatjuk neki, hogy valami itt vagy ott van, akkor az ujjunk irányába kell néznie. Eddig mindig az ujjunkat nézte és nem értette, hogy most mi van. Azóta már nagyon ügyesen érti, hogy ez mit jelent.

Amíg apukám itt volt, sokat fejlődött a járása. Sokszor voltunk kint sétálni. Nagyon szereti tolni a babakocsit, vagy a kicsi biciklijét. Egyre hosszabb távokat tud megtenni. A parkból, a Tesco-ból már simán hazagyalogol, mindezt a játszóterezés, vagy bevásárlás után.

Tegnap már feltettem egy videót, de ide is feljegyzem, hogy tegnap óta egyedül csúszdázik :) Már eddig is segítség nélkül ment fel a lépcsőn és csúszott le, csak a lábát kellett beigazítani a csúszáshoz. De tegnap ezt is sikerült megtanulnia.

Korábban írtam arról, hogy Nóri szeret zongorázni. Azóta is néha kéri, hogy tegyük a zongorához és olyankor széles vigyorral ütögeti a billentyűket. Balázs egyik nap megfogta Nóri kezét és az ujját vezetve lejátszották a "Boci, boci tarká"-t. Nórinak nagyon tetszett, hogy egy ismerős dalt is meg lehet szólaltatni a zongorán. Sokszor mutatja, hogy "zongora" és "boci". Jelezve, hogy ezt a dalt szeretné játszani. Múlt héten a "Mókuska, mókuská"-t is mutattam így neki. Azóta az is az része az állandó repertoárnak :) Nagyon élvezi a zongorázást.

A végére hagytam egy hosszabb videót. Ezt a könyvet nagyon szereti. Már eddig is rengeteg dolgot felismert belőle, de az pl. rejtély, hogy a padot kitől tanulta meg. Illetve azt is magától találta ki, hogy az első oldalon a gyerekek integetnek. Olyan okos! Felzabálom!




Nincsenek megjegyzések: