2012. június 18., hétfő

Újdonságok: vásárol, szívószállal iszik, villával eszik, takarít és mutatja a testrészeket

Íme néhány új dolog Nórival kapcsolatosan!

Többször írtam már, hogy szinte minden nap kimegyünk Nórival sétálni. Sokszor megyünk a parkba, a játszótérre, vagy a tengerpartra. Illetve gyakran járunk bevásárolni is. A közelben van egy elég nagy Tesco, oda szoktunk járni. Mostanában ha beérünk az üzletbe, kiveszem Nórit a babakocsiból és már szalad is vásárolni :) A bevásárolókosarat a babakocsiba teszem és ide pakoljuk a dolgokat. Nórinak mondom, hogy ezt vagy azt levehtei és beteheti a kocsiba, ilyenkor nagy az öröm. Persze előfordul az is, hogy valami megtetszik neki és egy pillanat alatt elszalad, így mindig nagyon kell figyelnem, de még nem túl gyors, így azért még tudom követni :) Sokszor meglepetések is kerülnek a kosarunkba és csak kasszánál veszem észre, hogy pár dolog kérés nélkül bekerült a kosarunkba.

Múlt héten vettünk neki szívószálas gyümölcslevet. Néhány próbálkozás után rá is jött, hogyan kell belőle inni. Így mostmár ez is megy neki. Tehát tud már inni pohárból, csőrös pohárból, sima üvegből, szívós fejű üvegből és szívószállal is. Szerintem teljes a lista :)

Az ivás mellett az önálló evésre is próbálom ösztönözni. Érdeklik az evőeszközök, de még mindig legszívesebben a kezével eszik. Kanállal gyakran próbálkozik, de mivel a legtöbbször nem sikerül neki, így hamar elmegy tőle a kedve. Viszont nemrég adtunk a kezébe egy kisebb villát, amivel néhány próbálkozás után sikerült neki az önálló evés. Így ha darabosokat eszik, gyakran odaadom neki ezt a pici villát és hagyom, hogy azzal egyen.

A másik újdonság, hogy egyre többször előfordul, hogy Nórika takarít. Vajon kitől lát ilyesmit?! :) Úgy kezdődött, hogy sokszor ledobja az itatópoharát és néha pár csepp víz kerül a földre. Ilyenkor evés után mutatom neki, hogy ott vízes lett, mert ledobálta a poharat. Adok neki egy törlőkendőt és megkérem, hogy törölje fel, ha pedig végzett megkérem, hogy dobja ki a szemétbe a törlőkendőt. Mindezt nagyon szépen meg is teszi. Amúgy is szereti a szemetet kidobni. Múltkor a parkban voltunk, kint ebédeltünk és a kajálás után teljesen magától megfogta az összes szalvétát, szemetet és elindult a szemetes felé :)

Ami szintén új dolog, hogy lépten-nyomon mindenen mutatja a testrészeket. Már régóta ismer egy csomó testrészt (olyanokat is tud, hogy fülcimpa, tenyér, ujjak, köröm, köldök, térd :) valahogy így:


Már régóta mutatja a babán, vagy a macin is a testrészeket. Most azonban ha olvasunk egy könyvet, akkor mindig elmondja, hogy melyik állatnak/babának hol van a lába, szeme, szája, füle stb. stb. MINDIG! MINDEGYIKNEK! Édes, de kicsit fárasztó :)

És akkor még egy videó. Ezek közül az új dolog a lehelés :) Ezt tőlem látja naponta többször is, amikor megtisztítom a szemüvegemet. Néha megkérem, hogy Ő is leheljen rá. Ma már magától kérte, hogy vegyem le a szemüvegemet, hogy ráleheljen :)


Nincsenek megjegyzések: