2012. február 27., hétfő

Új dolgok: formabedobózik, épít, sokat dumál és az önálló állást gyakorolja

Hétvégén először sikerült Nórinak magától beledonia a formákat a fomabedobóba. Eddig ezt mindig együtt játszottuk: én a fomrákat a megfelelő lyukhoz tettem, ő pedig benyomta őket és a végén tapsoltunk. Tegnap először sikerült neki egyedül beledobnia: először a hasáb formát, majd a kockát és párszor már a hatszögletűt is beledobta. A hármszöget még nem sikerült. Nagyon örült neki :) Még persze gyakorolnia kell, de nagyon tetszik neki, hogy rájött a dolog nyitjára.


Sokat szokott építeni is. Most már az építőkockákat nemcsak szétrombolja, de próbálja egymásra is rakni. Van egy IKEA-s poharas építőnk, amit eddig szintén csak szétrombolni szeretett, illetve a poharakat egymásba tenni, de pár napja ő is próálja ezekből tornyot építeni.
Van egy macis kelj fel jancsija, amit szintén darabokra lehet szedni. A karikákat már régóta rá tudja tenni és ma délelőtt ezt is sikerült egyedül összeraknia.


A másik újdonság, hogy rengeteget dumál. Sokkal többet, mint akár egy hete. Mindent kommentál. Általában azt ismételgeti, hogy "mama", "baba" és "ööööö". Ezeket az értelmüktől teljesen függetlenül mindenre mondja.

Egyre többet gyakorolja az önálló állást. Elengedi a kiságy, illetve a járóka rácsait, vagy a bútort, amibe kapaszkodik és pár másodpercig megáll, majd leül. Ezt képes a végkimerülésig gyakorolni. Közben nagyokat kacag, nézi, hogy mi a reakciónk, örül, ha megdicsérjük. Fürdés után is most ez a kedvenc játéka:


Ha hívom, akkor viszont négykézlábra ereszkedik és úgy követ. Viszont önállóan lépegetni még nem próbál, akkor se ha közel vagyunk hozzá sé hívjuk.

Hétvégén igazi tavaszi idő volt nálunk, így voltunk sétálni a környéken, szombat délután Balázs kivitte Nórit bicózni.


Vasárnap délután pedig a People's Park-ban voltunk, a vasárnapi piacon. A jó idő miatt rengetegen voltak. Balázzsal finomakat ettünk. Nóri sokat nézelődött, kivettem a babakocsiból és a hordozóba tettem. Mostanában sok helyre így megyünk:


Minden kisgyerekre mondta, hogy "baba". Nagyon tetszettek neki a kutyák is. Minden kutyus láttán, mondta, hogy "va-va", a galambokat is nagy érdeklődéssel figyelte. A hangutánzó szavak közül az első szava a "va-va". Valamint próbálja utánozni, hogy hogy csinál a kacsa, ami szerinte nem "háp", hanem "báh"...
Majdnem két órát csavarogtunk, úgyhogy a délutáni alvással nem voltak gondok. Apa és lánya hamar kidőltek :)


A végére még egy videó. Múltkor meséltem, hogy Nórival lábszagolgatósat játszunk este a fürdés előtt. Na, valahogy így :)

Nincsenek megjegyzések: