2012. február 22., szerda

Babajelelés egyévesen

Sokan kérdeztétek, hogy hogyan halad Nóri a babajeleléssel. Azt kell mondjam, hogy lassan, de biztosan :)

Már rengeteg jelet felismer és sokat használ magától is. Sokszor meglep, hogy mi mindent megért ilyen piciként.

Íme pár videó azokról a jelekről, amiket sikerült elcsípnem:

tej:

uborka:

fürdés:

még (pl. kérek még):

enni:

bohóc:

sétálni:

majom:

oroszlán:

krokodil:

Sokan kérdezték, hogy hogyan tanítom neki ezeket a jeleket. Elolvastam a témáról egy könyvet és az alapján tanulunk. 6 hónapos kortól el lehet kezdeni a jelelést. Előtte nem érdemes, mert a fiatalabb babák hosszú távú memóriája még fejletlen és nem jegyzik meg a jeleket. Persze attól még jelelhetünk nekik, hogy mi is és ők is szokják a dolgot. Az első hónapokban elég csak a naponta többször használt dolgok jeleit mutatni, 10-20 jel bőven elég (pl. tej, pelenka, fürdés, anya, apa, séta, aludni, enni, még stb.).
A babajelelés jelei megegyeznek a siketek által használtakkal. Mivel én egy amerikai könyvet olvastam a témában, így mi azt a jelrendszert használjuk. A szavakat természetesen magyarul mondom, de az amerikai jeleket mutatom. Ez azért is praktikus, mert a könyvben nincs leírva minden jel, viszont az interneten könnyen ki lehet őket keresni. Magyar nyelven sajnos nincs sok anyag az interneten.

Ha eldöntöttük, hogy melyik szavak jeleit szeretnénk bevezetni, akkor azokat próbáljuk olyankor mutatni, ha épp azzal foglalkozunk. Mindig a baba szintjén mutassuk, hogy jól láthassa a jelet. Ha nem tudjuk valaminek a jelét, magunktól is kitalálhatunk rá egy jelzést.

Legyünk türelmesek és kitartóak. Ahogy beszélni sem egyik napról a másikra tanul meg a baba, a jelelést sem biztos, hogy pár hét alatt elsajátítja. Nóri 5 hónapos volt, amikor elkezdtem neki jelelni és 8 hónapos volt, amikor először visszajelelt nekem. Első alkalommal nem biztos, hogy tökéletesen utánozza majd az általunk mutatott jelet. Ez nem baj. Idővel majd rájön, hogyan kell mutatni.

Volt olyan jel, amit rögtön utánzott és mutatott magától és volt olyan, amit több hónapig mutattam neki és egyszer csak elkezdte mutatni Ő is. Szerintem a babajelelés hihetetlenül jó dolog. A legkorábbi kommunikáció a babával, mellyel az értésünkre adhatja mit szeretne. Sokszor volt már, hogy Nóri nyűgösködött és nem jöttem rá, hogy mit akar, de a jeleléssel meg tudta "mondani", hogy mit szeretne.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon a jelelés nem késlelteti-e a beszédet. Nem késlelteti, ugyanis, amikor elkezd a baba beszélni, rájön, hogy azzal sokkal egyszerűbben és gyorsabban a tudtunkra adhatja a gondolatait. A jelelés csak egy lehetőség a korai kommunkiációra, de nem helyettesíti a beszédet.

Nóri egyébként mostanában minden b-vel kezdődő, vagy végződő dologra azt mondja, hogy "bö". Tehát "bö" nálunk most többek között a bili, banán, gomb, láb. A baba viszont "ba". A lámpa pedig "pa" és minden más "öööö" :)

Nincsenek megjegyzések: