2011. december 12., hétfő

Karácsonyi sütemény receptek

Íme a karácsonyi sütis tippjeim. Ezek nálam bevált receptek. Többször elkészítettem már őket és mindig nagy sikert arattak. Vannak, amik gyorsan elkészíthetőek és vannak, amik több munkát, vagy időt igényelnek. Remélem találtok köztük a kedvetekre valót!

Pálmalepény - a recept Tóthné Pánya Marianna Házi sütemények című könyvéből származik. Egy piskóta-szerű alapon lekvár és dióhab csücsül. Nem az a habcsók állagú hab, hanem könnyű, édes. Nagyon eteti magát.

Egy közepes tepsihez:
12 dkg puha mergarint habosra keverünk 12 dkg cukorral, majd egyenként hozzáadunk 6 tojássárgáját. Mindegyikkel alaposan kikeverjük a tésztánk alapját. Majd belekeverünk 13 dkg finomlisztet, 2 dkg réteslisztet (én szoktam csak simán finomliszttel is készíteni, nem lesz tőle baja), egy csomag (kb. 2 teáskanál) sütőport, 3 evőkanál tejet és egy csipet sót. Ha túl sűrű a masszánk, nyugodtan lazíthatunk még rajta kicsi tejjel, de maradjon sűrű, méz állagú a tészta. Ezt vajazott, lisztezett tepsibe tesszük.

Elkészítjük a habot! 20 dkg darált diót keverjünk össze 20 dkg porcukorral. Verjük keményre a tojások fehérjét és lassan keverjük bele a cukros diót.

A tésztán oszlassunk el baracklekvárt (lehet mást is, ribizlivel is finom lehet) és kenjük rá a diós habot.

Előmelegített sűtőben először 100 fokon sütjük 10 percig, majd 150 fokon 20 percig és ismét visszavesszük a hőt 100 fokra és 10 percig sütjük ezen. Kivesszük a sütőből, ha kihült táblára borítjuk és 10 perc múlva visszafordítjuk, hogy a diós hab legyen felül.

Különböző formákkal (hold, csillag, szív stb.) kiszaggatjuk. Ez egy nagyon finom, puha, szaftos édesség. Dióimádóknak nagyon ajánlom! Ha van plusz 10 percetek javaslom, hogy a tepsit képzeletben felezzétek meg és az egyik felébe baracklekváros-diós kombináció kerüljön, a másikra pedig szilvalekváros-mákos. Ez utóbbit is már próbáltuk és ellenállhatatlan! Így egy sütéssel kétfajta desszertet varázsolhatunk az ünnepi asztalra! Hát nem csodás?!... Eszter for president! :)

Rögtön puha mézes szelet - a recept anyu egyik kolléganőjétől származik. Ez egy mézes krémes receptje. Az a nagyszerű a sütiben, hogy elleben a sok elterjedt mézes süti recepttel, ennek nem kell pihentetés. Ha kihült, rögtön fel lehet vágni, finom puha és persze minél többet áll, annál fincsibb lesz. Szerintem relatív egyszerű az elkészítése és kb. egy tepsit el lehet belőle csipegetni...

Íme a recept:

A tésztához: 10 dkg porcukrot, 4 dkg vajjal, 1 ek. mézzel, 1 egész tojással és 1 tojás sárgájával gőz felett (azaz egy tálba vízet kell forralni és erre kell tenni egy másik hőáálló tálat) robotgéppel magas fokozaton habosra keverünk. Kb. 5 perc után sűrűsödni kezd (figyelem, ne legyen forró!!!), ekkor beleszórunk 30 dkg finomlisztet és 2 csapott tk. szódabikarbóna keverékét. Összegyúrjuk, 3 vagy 4 részre osztjuk (attól függ, hogy kicsi, vagy nagy tepsi sütit akarunk). A tésztákat egyesével kinyútjuk, zsírozott tepsi hátán 180 fokon 4-5 perc alatt készre sütjük. Ha az összes tészta elkészült, nekiállunk a krém elkészítésének.

A krémhez: 3.5 dl tejben felfőzünk 4 ek. réteslisztet és 2 vaníliás cukrot, sűrű krémmé főzzük. Amikor elkészült, levesszük a tűzről és hozzászitálunk 12 dkg porcukrot és 3 ek. kakaóport. Kicsit hülni hagyjuk és robotgéppel kis adagokban hozzákeverünk 20 dkg vajat.

A lapokat a langyos krémmel megtöltjük. Tetejére csokimázt készítünk: kb. 5 dkg étcsokit felolvasztunk, adunk hozzá 1 tk. étolajat és ezt elosztjuk a süti tetején.

Amerikai palacsinta - az ünneplést már reggel el lehet kezdeni egy kényeztető reggelivel. Ha nincs idő kalácsot dagasztani, akkor ez szerintem tökéletes ehhez! Nem mellesleg Miss Nóra nagy kedvence!

Jamie tavalyi karácsonyi műsorába láttam ezt a receptet és azonnal le is jegyeztem. Mérőegységnek egy 2,5 dl-s poharat használok. Egy pohár lisztet, egy csipet sóval egy teáskanál sütőporral elkeverünk. Beleütünk egy tojást és hozzáadunk egy pohár tejet. Keverünk rajta párat, nem szabad túlkeverni, különben nyúlós, ragadós trutyi lesz és mehet a kukába! Nokedlihez hasonló lesz az állaga. Aztán kevés vajat olvasztunk egy serpenyőben és evőkanállal halmokat rakunk bele a tésztából. Mindkét oldalát megsütjük. Nutellával vagy juharsziruppal a legfinomabbb.
Ha van otthon jughurtunk, akkor az alábbiak szerint módosíthatjuk a receptet: 100 g joghurtot összekeverünk egy tojással, csipet sóval, egy evőkanál cukorral. Ebbe öntünk egy pohár lisztettel elkevert fél teáskanál sütőport és kb. fél pohár vizet. Ismét keverünk rajta párat és már süthetjük is. Ez utóbbi talán még finomabb, könnyebb, puhább... még ellenállhatatlanabb!

Csokis-narancsos torta:

Itt megtaláljátok a részletes receptet. Ha nincs sok idő a torta elékszítésére, akkor szerezzünk be babapiskótát és a piskótalapok helyett ezeket mártsuk narancslébe és az áztatott felükkel felfelé rakjuk szorosan egymás mellé egy tepsibe. Ezt és a csokikrémet rétegezzük, végül az egészet vonjuk be a maradék csokikrémmel és kandírozott naranccsal, vagy étcsoki forgáccsal díszíthetjük.

Túrós sós rúd - ha már unjuk a sok édeset...

20 dkg hideg vajat gyors mozdulatokkal összemorzsolunk 20 dkg liszttel, majd hozzáadunk 20 dkg túrót, 2 kk. sót és 1 tojást. A tésztát hideg helyen egy órát, vagy akár egy éjszakát is pihentetjük. Aztán ha van időnk hajtogatjuk és ismét hidegen pihentetjük. Ezt eljátszuk három alkalommal. Majd ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, tojással megkenjük sajttal megszórjuk, tehetünk rá szezámmagot, lenmagot, vagy egész mák szemeket. Pizzavágóval rudakat vágunk belőle és 200 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
Én legutóbb úgy formáztam, hogy vékonyra nyújtottam és csak a tészta felét kentem le tojással és szórtam meg a sajttal. Ezután a sima tésztát (amit nem kencéztem össze) a másikra (a kencésre) hajtottam. Majd ismét lekentem tojással, megszórtam szezámmaggal és felszeleteltem. Az így kapott rúdakat a két végügnél fogva ellentétes irányba megtekertem. Így csavart sajtos rudakat kaptam.

A recept Piszkétől származik.

További ötletelésként egy kis lista a teljesség igénye nélkül, hogy számomra mik azok a kaják, amik az ünnepi szezonban nélkülözhetetlenek: sült kacsa, krumplisaláta, sült káposzta kolbásszal, lencsefőzelék, kocsonya, rakott káposzta, mákos illetve diós beigli, túrós lepény, diótorta, stollwerck szelet... Hiretelen ennyi jut az eszembe, de biztos van még néhány finomság, ami kimaradt. Nálunk a nagy közös családi főzések, majd kajálások ilyenkor elkerülhetetlenek. Egyébként is a közös sütés-főzés és evés kötelező program. De így az ünnepek közeledtével ez még nagyobb hangsúlyt kap :)

A végére íme egy anekdota, ami a családom kajáláshoz való hozzáállását jól tükrözi:
Amikor mamáékhoz átmentünk mindig megkínáltak mindenfélével és valamit enni KELLETT! Egy ilyen alkalommal Balázs azt mondta: "Köszönöm Kató néni, de nem vagyok éhes!". Mire nagymamám így válaszolt: "Balázskám! Bebaszna, ha csak akkor ennénk, amikor éhesek vagyunk! Hát ez -mutatott a Mama a sajtostallérra- nem étel!... ez csak szórakozás!"

Remélem sikerült kedvet csinálnom és ötleteket adnom. Mostmár tényleg csak pár hét! Kellemes sütögetést és további jó készülődést!

Megjegyzés küldése