2011. augusztus 17., szerda

Megérkezett a magyar útlevél

A magyar útlevél intézéséről itt írtam már. Azóta türelmesen vártuk, hogy kézhez kapjuk. Július végén (egész pontosan 25-én, hétfőn) felhívták Balázst, hogy megérkezett Nóri útlevele és a nagykövetségen át lehet venni.

Balázs szerdán be is ment a nagykövetségre. Ugyanaz a férfi volt az ügyintéző, mint aki előző alkalommal. Balázs szerette volna megtudni, hogy az eredetileg jósolt 2-3 hónap helyett miért tartott az ügyintézés 4 hónapig. Fel se tudta tenni a kérdést, mert a pasas a szavába vágott, hogy ez nem rajtuk múlik.
Az útlevélkérlem során azt a tájékoztatást adták a nagykövetségen, hogy az ír útlevelet 5 év ittartózkodás után adják csak meg. Balázs gondolta, hogy felhívja a figyelmüket, hogy 3 év ittartózkodás után is simán megkaptuk és ha nincs erről pontos információjuk, akkor inkább ne mondjanak semmit, ne tájékoztassák félre az ügyfeleket. De ezt a mondandóját sem sikerült befejezni, mert a férfi ismét félbeszakította és mondta, hogy nekik semmi közük az ír útlevélhez, ilyet ők biztos nem mondtak. Közben átadta Nóri iratait és megkérdezte, hogy "megvan minden cucca, nem?". Ezzel az udvarias befejezéssel zárta a párbeszédet.

Mikor Balázs ezt elmesélte, eléggé felment bennem a pumpa. Egyrészt hónapokig tart, mire megkapjuk az útlevelet, nem postázzák ki, ezért be kell érte menni (heti három délelőtt vannak csak nyitva), másrészt félreinformálnak, aztán meghazuttolnak és ehhez még bunkók is...

Másnap felhívtam a nagykövetséget és elkértem a konzul elérhetőségét. Írtunk egy panaszlevelet Talpai Tamás konzulnak. A levelet két hete adta fel Balázs. Eddig még semmi válasz. Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz (lesz-e) a reakiciójuk.

Update (2011.09.05.): azóta sem kaptunk választ a panaszlevélre.

2 megjegyzés:

Petra írta...

Augusztusban beadtuk a kérelmet a child benefitre, azóta semmi. Egy év egy hónap telt el. :D

Eszter írta...

Mi azt rögtön megkaptuk, de gondolom azért mert Nóri itt született. Viszont mikor otthon beadtam a kérelmemet anyaságira, mondták, hogy fél évig ne is várjak semmit, mert az elbírálás hónapokig eltarthat és még azt követően is lehet, hogy kérnek be egyéb papírokat.