2011. április 12., kedd

Ír állampolgár lett a baba

Tegnap kapta meg Nóri az ír útlevelét és ezzel együtt az ír állampolgárságot. Már régebben említettük, hogy elvileg akkor lehet egy itt született gyereknek kérni az ír állampolgárságot, ha a szülők a baba születésekor legalább három éve Írországban élnek és ezt igazolni is tudják. Igazából nem érdekelt minket az ír állampolgárság elintézése. A választójogon kívül nem nyújt semmi extrát. Nem is foglalkoztunk vele.

Jogos a kérdés, hogy akkor mégis miért kérvényeztük és hogy-hogy megkaptuk?! Ez egy szép történet, elmesélem.

Már hónapokkal ezelőtt elterveztük, hogy húsvét környékén hármasban hazalátogatunk. Meg is vettük a repülőjegyeket április végére. Három hete elmentünk a dublini magyar nagykövetségre, hogy Nórinak elintézzük az anyakönyveztetését illetve, hogy kérjünk neki magyar útlevelet. Gondoltuk, hogy 5-6 hét alatt ezt el lehet intézni. Még ha nem is kapjuk meg az útlevelet, csak ki tudnak állítani valami ideiglenes útiokmányt.
Hidegzuhanyként ért minket a hír, hogy ez nem lehetséges. Mint kiderült, magyar útlevelet csak azoknak tudnak kiállítani, akik Magyarországon vannak anyakönyveztetve. Nóri csak Írországban van anyakönyveztetve. Először el kell intézni a magyarországi anyakönyveztetését. A Magyarországon született gyerekeket pár napon belül anyakönyvezik. Gondolhatnánk, hogy a külföldön született magyar gyerekek anyakönyveztetése sem tart sokkal tovább. Hát itt jön be a bürokrácia: a külföldön született gyerekek anyakönyvezésével egy külön osztály foglalkozik, ahol állítólag túl kevés az alkalmazott, így 6-10 hetes átfutási idővel lehet számítani.

A nagykövetségen lefordítják az ír anyakönyvi kivonatot, postán (!) elküldik Magyarországra.
A Nyilvántartó Hivatalban történik az anyakönyveztetés. Ha az megvan (több hét), akkor indulhat az útlevél kiállítása, ami már "csak" egy hét. Ezek után postázzák a dublini magyar nagykövetségre, ahol csak személyesen, ügyfélfogadási időben lehet átvenni. Ez hétfő/szerda/péntek délelőtt van, úgyhogy aki nem olyan szerencsés, vehet ki szabadnapot.
A magyar útlevél megszerzése így legalább három hónapba telik.

Érdeklődtünk, hogy gyorsabb lenne-e az ügyintézés, ha magán úton fordítatnánk le az anyakönyvi kivonatot, vagy ha Magyarországon vennénk át az útlevelt. Érdeklődtünk, hogy lehet-e gyorsított eljárást kérni (esetleg több pénzért). Mindenre "nem" volt a válasz. Ez ennyi időt vesz igénybe és semmilyen mód nincs arra, hogy hamarabb elkészüljön. (Persze a "semmilyen mód"-ban én kételkedek... megfelelő összeköttetésekkel valószínűleg lehetett volna gyorsítani az anyakönyveztetési eljárást, de ennek hiányában ki kell várni a sorunkat.)

Még annyit hozzáfűznék, hogy a magyar nagykövetségen két munkatárs foglalkozott aznap ezekkel az ügyekkel. Az egyikük egy fiatal nő volt, aki annyira flegmán osztotta az észt, hogy kedvem lett volna megcibálni, hogy ugyan mi a f*szt gondol magáról...? Kioktatott, hogy miért nem mentünk hamarabb inzétni, ha ez nekünk ilyen fontos. (Megjegyzem, hogy ha hamarabb mentünk volna, se lett volna kész az útlevél április végére.) Illetve mondta, hogy ez az eljárás nem bonyolult és nem macerás. Más országok ügyintézési idejével összehasonlítve ez átlagos, vagy még gyorsabb is. Semmilyen együttérzést, vagy segítőkészséget nem tanúsított. Meglepő volt, hogy pont egy nő mennyire nem tudta felfogni, hogy ez az egész hazaút miért annyira fontos nekünk.
Megkérdezték például, hogy én dolgozok-e. Mert hogy tudnának adni egyszeri utazásra szóló papírt, de az csak egy irányba érvényes, tehát vissza már nem tudnám hozni Nórit Írországba. Ki kéne várnom Magyarországon a két-három hónapot, "de hát úgysem dolgozom".
Nevetséges! De inkább felháborító.

A másik ami felháborító, hogy ehhez az egészhez mindhármunknak be kellett menni a nagykövetségre. Kifejezetten kérték, hogy Nórit is vigyük be. Több, mint egy óra volt az ügyintézés, de se egy mosdó, se egy külön helyiség nincs biztosítva, ahová el lehetett volna vonulni megetetni, vagy tisztába tenni Nórit. Hihetetlen, hogy az ember amint átlépi a nagykövetség küszöbét, rögtön a balkánon találja magát.

Végül megemlítettem, hogy utolsó reményünk az, ha kérjük Nórinak az ír útlevelet. Erre a fent említett "kedves" hölgy megjegyezte, hogy az ír útlevél kiállításának követelményeit most szigorították és hogy igazolt öt év ittlét után lehet csak kérni. Hát mit mondjak, elég keserű szájízzel távoztunk a nagykövetségről.

Mivel a repülőjegyeket már megvettük és veszítenivalónk nem volt, úgy döntöttünk, hogy kérvényezzük Nórinak az ír útlevelet. Ehhez ki kellett tölteni egy formanyomtatványt, amit a postán, vagy bármelyik rendőrörsön (Garda Station) lehet kérni. Kellett 4 db igazolványkép. Az útlevélkérő nyomtatványon kívül a Form A-t kellett kitölteni. Ez egy nyilatkozat, amiben kijelentjük, hogy legalább három éve élünk folyamatosan Írországban. Mi a GP-nket kértük meg, hogy írja alá nekünk. Hivatalos papírokkal, például közüzemi számlákkal kellett igazolni, hogy mióta élünk itt. Balázs az iratokkal elment az útlevél hivatalba, ahol személyesen leadta a kérelmünket. Postán is lehetett volna, de így pár nappal rövidebb volt az ügyintézés. Összesen 45 percet töltött a hivatalban. A kérelem útját on-line lehet követni, így már csütörtök délután láttuk, hogy a kérelmünket elfogadták.

Tegnap meg is érkezett postán az útlevél, 11 munkanappal a kérvény leadása után. Mehetünk haza!! :) Nagy kő esett le a szívünkről.

Egyébként az ír útlevél elintézéséhez többször voltunk a rendőrörsön, többen is adtak tájékoztatást. Furcsa módon mindenki, akivel beszéltünk abszolút segítőkész volt. Pontosan elmagyarázták, hogy mit hogyan kell kitöltetni, hogy a leggyorsabb az eljárás stb.
Egyszerűen elkeserít a tény, hogy minden ilyen magyar ügyintézés negatívumként marad meg bennünk. Azt elfogadom, hogy az ügyintézés hosszadalmas. Bár kicsit vicces, hogy a 21. században, az internet korában ezeket a papírügyeket odahaza még mindig postán keresztül intézik. Az viszont felfoghatatlan, hogy a hivatali ügyintézők miért ennyire bunkók. Vajon a felvételi interjún követelmény a bunkóság, a faragatlanság és a kedvtelenség?

Sokszor eszembe jut - főleg mióta Nóri megszületett - hogy mennyire sajnálom, hogy ilyen távol vagyunk a családjainktól és barátainktól. Azonban ezek az élmények mindig észhez térítenek és rá kell jönnöm, hogy bár a családtól távol lenni nagyon rossz, de Magyarországra most visszamenni hiba lenne. Mintha hátrafelé haladna az ország. Hála Istennek, hogy ilyen messziről személem azt, ami otthon történik.
Nem irónikus, hogy a magyar hatóságoknak köszönhető, hogy Nóri előbb lett ír állampolgár, mint magyar?

Update: arról, hogy végül mikor kaptuk meg Nóri magyar útlevelét itt olvashattok.
Update: az ír útlevél meghosszabbításának rögös útjáról pedig itt olvashattok

9 megjegyzés:

csgee írta...

Egyetertek. Bar a helyzet nem most lett ilyen rossz. Kar, hogy a mi gyerekunk - majd ha szuletik - valoszinuleg nem lehet majd kettos allamolgar, igy lehet, hogy norveg lesz. A fent emlitett procedurat nem fogjuk mi sem vegigcsinalni vele.

Névtelen írta...

A londoni magyar nagykovetseggel ugyanez a helyzet meg arra se volt idom hogy oruljek hogy magyarul tudom intezni az anyakonyvet es maris szembesultem a magyar kioktato, neveletlen stilussal...es az ev vicce, hogy nem tudjak a magyar-angol nagykovetsegen angulul mi is pontosan a long es a short certificate...hihetetlen.

henrietta írta...

Nagyon orultem ennek a bejegyzesenek mmert pont az utlevelet intezuk a kisfiamnak,agusztusban szeretnenk haza menni de hat akkor en nem is megyek a nagykovetsegre,mert mi automatikusan ir utlevelet akartut amugy is csinaltatni,es tenyleg nagyon segito keszek voltak a rendorsegen,aminek en is nagyon orultem,azt szeretnem meg megkerdezni hogy Dublinban kell ido pontot kerni az utlevel kerelem leadashoz?vagy eleg ha szemelyesen megyunk el?mert mi videken elunk Wexfordban,csak telefonon alig lehet oket elerni,

Eszter írta...

Örültem, hogy hasznos volt a bejegyzés. Nem kell telefonon időpontot kérni. Csak oda kell menni és sorszámot kell húzni. Viszont arra figyeljetek, hogy érdemes rögtön az emeletre menni, mert ott intézik a külföldiek ír útlevelét (ha a portán megkérdezitek, útba igazítanak majd). Elég ha csak az egyik szülő megy be (nálunk Balázs intézte).

Ja, egyébként mi még azóta se kaptuk meg a magyar útlevelet Nórinak...

Afromagyar írta...

Szia, ugyanebben a cipoben jarunk, csak mi Belgiumban elunk es itt szuletett Lola baba. Annyival cifrabb a tortenetunk, hogy a belga "commune" kiallitott egy igazolvanyt Lolanak es azt mondtak, ezzel az EU-n belul utazhat. Ennek oromere meg is vettem a jegyet e het vasarnapra. Mivel ket het szabadsag utan csak ma volt bent valaki a konzuli hivatalban (ugyfelfogadas kedd-csutortok, 8:00-12:00, no comment), ma reggel azert felhivtam oket, ahol egy iszonyat flegma no azt mondta, ne is probalkozzunk, az az igazolvany nem ervenyes... Azota sajnos ezt tobben is megerositettek. Mi a franc telik hetekbe egy honositason? Es ha odafele tudnak adni ideiglenes utlevelet, visszafele miert nem? Megall az eszem...

Névtelen írta...

Sziasztok!

Mi is hasonló cipőben csak mi É-írben vagyunk. Nálunk még annyiban bonyolódik, hogy a férjem amerikai, így hát inkább azt az útlevelet kértük meg a kisfiúnknak először. Hallottam, hogy ilyen kaotikus és barátságtalan a helyzet dublini konzulátuson (és még dárga is), úgyhogy én otthon szeretném intézni. Elég elkeserítő! Holnap megyünk haza Mo-ra és már előre rettegek, hogy mi lesz amikor kérvényezni fogom a honosítást. Biztos még vizeletmintát is kell majd adnni..meh! :-p

Aztán majd az írt is megkérjük, mert nem árt ha van. Jó tudni, hogy az legalább pikk-pakk megvan. Brit még nem lehet, mert ahhoz 5 évet kell igazolni, úgyhogy majd esetleg jövőre...vagy szerintetek túlzás 4 útlevél egy kisbabának? :-)) Üdv.

Nóri írta...

Sziasztok!Mi is hasonló cipőben járunk Olaszországban! A NAGYkövetségen itt is NAGYon "segítőkész" a csapat és már régóta a tisztelt konzul sem az,akit az internet "kidob"...otthon idén június 25-én kérvényeztük Marci magyar anyakönyvét,lakcímkártyáját,mi még máig eddig sem jutottunk,nemhogy az útlevélig és szeptember közepéig nem is várható semmi!!!Szomorú....

Eszter írta...

Szomorú, hogy máshol is ilyen a helyzet :( Én azt gondoltam volna, hogy egy ilyen helyzetben: távol az otthonunktól a nagykövetségeknek pont az lenne a szerepük, hogy segítsenek, tájkoztassanak minket. Azóta megkaptuk az útlevelet, de az a sztori is szép... írtam arról is, ha gondoljátok olvassátok el.

Névtelen írta...

Sziasztok,
egy fórumon ezt találtam:

Masik modszer: nekem nem volt harom honapom arra, hogy az anyakonyvezesre es az utlevelre varjak, mert a babam megszuletese utan ket honappal tudott a ferjem ugy elszabadulni munkabol, hogy epp a nagykovetsegre is ugyfelszolgalati idoben sikeruljon beerni. Nekem akkor mar nagyon utazhatnekom volt. Epp emiatt mi az alabbi megoldast valasztottuk: kiallitottunk egy meghatalmazast anyosom nevere, ami arrol szolt,hogy megbizzuk ot a fiunk mo-i anyakonyvezesevel kapcsolatos osszes ugyintezessel kulonbozo szerveknel. Ezt es az osszes fontos eredeti okmanyt (angol szul-i kivonat, hazassagi anyakonyvi kivonat), az utleveleink, lakcimkartyaink fenymasolatat hazakuldtuk neki. A kozponti fordito irodaban fordiottak le az angol papirt par ezer forintert, ezzel ment be a keruleti onkormanyzatra. Elfogadtak a meghatalmazast es meg is kezdodott a Magyar anyakonyvezes ugy, hogy nekunk meg sem kellett mozdulnunk, raadasul a forditason kivul semmi masert nem fizettunk.
A ferjemmel bementunk Londonban a nagykovetsegre es kertunk a gyereknek egy egyszeri hazautazasi engedelyt, amit bo husz fontert egy heten belul kiallitottak mindenfele kotekedes nelkul. Utazhattunk is haza. Mire mi hazaertunk mar anyosomnal volt a gyerek Magyar anyakonyvi kivonata. Bementunk az okmanyirodaba a ferjemmel, megigenyeltuk az utlevelet, a babarol csak fotot vittunk. 2000 forint illeteket fizettunk es masfel het mulva, a visszautazasunk elott meg is kaptuk az utlevelet.
Osszessegeben nekem ez a megoldas volt a legkenyelmesebb, leggyorsabb, legolcsobb.

http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__egyeb-kerdesek__576087-uk-ban-szuletett-magyar-nemzetisegu-baba-mo-i-anyakonyveztetese-automatikus-vag