Hétközben Nóri sokszor eszik műzlit, joghurtot, ritkábban mézes vagy lekváros kenyeret. Mi Balázzsal általában pirítóst eszünk, fekete teával.
Hétvégén ráérősebben ébredünk és gyakran készül valami finomság. Én nagyon szeretem a zabkását (porridge) mindenféle változatban (mézzel, vagy fahéjas cukorral, mazsolával, párolt almával, kókusztejjel).
Kókuszos zabkása áfonyával |
Persze még ezek a reggelik is a gyors kategóriába tartoznak, mert nem szeretm megvárakoztatni az éhes családot :) Leggyakrabban amerikai palacsintát szoktam készíteni. Sok receptet kirpóbáltam már és még most is sokszor teszek kísérletet egy-egy ígéretes recept láttán, de nálunk az abszolút kedvenc a görög joghurtos palacsinta. Ezt még Fahéj és Feta blogján találtam. Mivel mindig van itthon görög joghurt a kivitelezése is roppant egyszerű. Persze lehet sima joghurttal is készíteni, de szerintem a sűrű görög joghurtból az igazi.
Én mindig lemérem a hozzávalókat, de a recept gyakorlatilag ugyanaz, mint Fahéj és Fetánál. Azért ide is feljegyzem: kimérek 100 g görög joghurtot, beleütök egy egész tojást és jól elkeverem. Külön tálkába kimérek 100 g lisztet, 2 teáskanál cukrot, csipet sót és 1 teáskanál sütőport. Ezt jól elkeverem és beleöntöm a joghurtos masszába. Kicsit keverek rajta, majd hozzáadok annyi vizet, hogy nokedli sűrűségű legyen a tészta (ez kb. fél deci víz). Nagyon fontos, hogy nem szabad simára keverni a tésztát, tényleg elég rajta kettőt-hármat keverni és már süthetjük is. Én olvasztott vajra szoktam evőkanállal pici halmokat tenni és elegyengetem kör alakúra. Mikor megjelennek az apró buborékok a tészta tetején, akkor lehet megfordítani és a másik oldalát is megsütni.
Ez egy olyan változat, aminek a tésztájába mazsola is került. |
Egy másik gyors reggeli, amit egy időben gyakran készítettem, de mostanában méltatlanul elhanyagoltam: a kakaós csiga! Persze nem a kelttésztás fajta, hanem egy gyors változat. Ezt Maci blogján találtam. Így szoktam készíteni: kimérek 250 g krémsajtot (pl. Philadelphia, de krémesebb túróval is működik a dolog), robotgéppel belekavarok 100 g porcukrot, majd 5 evőkanál olajat és egy csipet sót. Kisebb tálba mérem a 250 g lisztet, 2 teáskanál sütőport és ezt már kézzel gyúrom a krémsajtos keverékhez. Ha kell - pl. ha sima túróval készítem - akkor adok hozzá egy kevés tejet is. Fóliába csomagolom és hűtőbe teszem, amíg a tölteléket elkészítem. Kakaós csiga esetében egy pohárban összekeverem a kakaóport és a cukrot. Ha zserbós csiga készül, akkor összetöröm a diót és előkészítem a lekvárt. Majd lisztezett felületen kinyújtom a tésztát, ha kakaós készül, akkor olvasztott vajjal lekenem, megszórom a cukrozott kakaóval, majd feltekerem, felvágom és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom a csigákat. Előmelegített sütőben 170 fokon 15-20 percig sütöm a csigákat. Ha zserbós verzió készül, akkor csak simán megkenem a kinyújtott tésztát baracklekvárral és erre szórom a diót (esetleg darált mandulát).
Isteni fincsi! De persze nem ugyanaz az élmény, mintha kelttésztából készült sütit ennénk, de a belefektetett időt tekintve igencsak megéri. Nagyon finom péksüti! Arról nem beszélve, hogy a töltelék és a forma tetszés szerint változtatható. Ebből készülhet túróval, vagy almával töltött párna is. Bár ekkor a töltelék elkészítése már időigényesebb.
A minap egy igazi ír reggelit, scone-t készítettem. Ha hiszitek, ha nem, kb. 5 év ittélés után kóstoltam meg először ezt a péksüteményt. Engem annyira nem vonzott az édes pogácsa gondolata (merthogy leginkább a pogácsához tudnám hasonlítani a kinézetét). Aztán egyszer megkóstoltam és rájöttem, hogy ez bizony finom! Majd egy Bed and Breakfast-ben minden reggel kaptunk friss, meleg házi scone-t és az igazán meggyőzött. Azóta több receptet is kipróbáltam, de egyik sem került fel az állandó repertoárba. De jelentem, ez most megdőlt! Ez a scone, amit most csináltam valami isteni lett. Simán felveszi a versenyt a boltokban, vagy kávézókban kapható példányokkal, de szerény véleményem szerint, azon is túl tesz, amit abban a bizonyos B&B-ben kaptunk reggelire.
A recept természetesen a péksütik koronázatlan gasztroblog-királynőjétől, Limarától származik.
Először is előmelegítettem a sütőt 200 fokra. Majd kimértem 225 g lisztet, ebbe kevertem 1 teáskanál sütőport, 2 teáskanál cukrot és egy csipet sót. Ezt összekevertem. 35 g hideg vajat nagylyukú sajtreszelőn belereszeltem a lisztes keverékbe. Illetve hozzáadtam két marék mazsolát is. Majd nagyon gyorsan néhány mozdulattal elkevertem, morzsoltam a kezemmel (fontos, hogy ne dolgozzuk simára, nem baj, ha vajdarabkák maradnak benne). Külön tálkába mértem 140 g joghurtot, belekevertem egy egész tojást és ezt a lisztes keverékhez öntöttem. Ismét kevertem rajta egy kicsit és már borítottam is a lisztezett felületemre. Ekkor még mindig morzsálódós volt, de ez így van jól! Összeterelgettem a tésztát (már nem gyúrtam!) és a kezemmel ellapítottam másfél ujjnyi vastagra és kiszaggattam a scone-okat. Majd sütőpapíros tepsire tettem. Lekentem olvasztott vajjal és a felére fahéjas cukrot szórtam. Majd mentek is be a sütőbe 12-15 perc alatt lettek kész. Gyönyörűen illatoztak és mesésen puha lett az állaguk! Lekvárral, mézzel, Golden Syrup-pal ettük, én még extra joghurtot is tettem rá. Valami isteni! A cukros tetejűeket csak simán vajjal ettem, mert más édesítőt nem igényeltek. Balázsnak a sima tetejűek jobban ízlettek. Nórinak pedig mindegy volt, csak sok mazsola legyen benne :)
Délutánra is maradt belőle és a teánk mellé még csemegéztünk belőle. Kihülve is puha maradt. Fontos megemlíteni, hogy a leeső darabokat összegyúrtam és abból már csak egy pogácsa készült, ezt sikerült túlgyúrnom, úgyhogy ez kemény, száraz lett. Szóval tényleg az a puha scone titka, hogy nem szabad túlgyúrni, eldolgozni.
De persze az ilyen sütik mellett gyakran kerül a reggeliző asztalra rántotta, tükörtojás, pici sült kolbász, bundás kenyér (nem a magyaros, bő olajban sült verzió, hanem csak kevés vajon, alacsony lángon sütött fajta). Balázs nagyon szereti a füstölt halakat. Lazacot és füstölt heringet is szokott enni regglire.
Ezt a pirítóst bugyantott tojással, füstölt lazaccal, kapribogyóval Ő készítette. Mennyei volt!
Ha éppen nagyon szorgalmas vagyok, akkor előző este legyártok valamilyen péksütit (zsömle, kifli, kakaós csiga, briós) és a formázás után letakarva hűvös helyre (hűtőbe, vagy erkélyre) teszem. Másnap hideg sütőben kezdem sütni. Ilyenkor picit több idő szükséges a sütéshez, de még így is gyorsan elkészül.
Ha pedig lusta vagyok, akkor marad a legegyszerűbb megoldás: leküldöm Balázst a sarki boltba valamilyen péksütiért :) De bevallom, szerintem azok nyomába sem érhetnek a finom házi sütiknek. Ugyanakkor néha jól jön egy kis láblógatás ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése