2012. augusztus 2., csütörtök

Újdonságok: felismeri a színeket, felmászik mindenre, hason csúszdázik, kényeskedik, kezdik érdekelni a gyerekek, fél a levelektől, szavak és állathangok, amiket mond és öblöget

Jövök megint állandó rovantunkkal, az újdonságokkal  :)

Írtam már, hogy Nóri néhány színt felismer a filctollak közül és kérésre ki is választja őket. Mostanra annyival bővült a dolog, hogy felismeri a sárgát, zöldet, barnát, szürkét és a lilát. Ezeket nemcsak rajzoláskor ismeri fel, hanem elkezdte más dolgokon is mutatni a színeket. Könyvekben, játékokon, ruhákon, színes tárgyakon, szóval bárhol felismeri és lelkesen mondja, hogy "sá-sá" (a sárgára), vagy "zöööö" (a zöldre), de nekem a kedvencem a "lia" (a lila).

Már jó ideje fel/le tud mászni az ágyakra, a kicsi székére, de most mindenre mászna. Az etetőszékre is megpróbál felkapaszkodni, a nagy székekre, a ruhaszárítóra. Szóval mindig résen vagyok és figyelek, tiltok, amit tiltani kell és engedem, hogy próbálgassa az erejét, ahol nem veszélyes. Így már simán ki és be tud mászni a babakocsiba. Ezt a héten sikerült megtanulnia. Sokszor odamegy a babakocsihoz és magától belecsücsül.


Sőt, egyszer már a kezét is bedugta a biztonsági övbe és próbálta becsatolni. Lassan el is indul nélkülem sétálni :)

Update: egy nappal a bejegyzés után ez történt a vacsora előtt:


Mondom én, hogy midnenhova mászna!!!! :)

Egy másik új, mozgással kapcsolatos dolog elég friss. Ma tanulta, hogy magától hasra fordul a csúszdán és úgy csúszik le. Onnantól kezdve, hogy rájött erre, csak így akart lecsúszni. Ülve már nem is olyan érdekes :)


A következő új dolgot pár hete kezdte: kényeskedik. Hát ettől kész vagyok! Néha elvékonyított hangon nyivákol. Pl. meglátja a kutyusát, vagy a kacsát és irdatlan vékony hangon mondja, hogy "va-va", vagy "hááááápííííí", ehhez még olyan hangsúlyt is párosít, mintha életében most látná ezeket először. Keblére öleli és jól megpuszilgatja őket. Aztán kicsit elgondolkodtam, hogy vajon kitől láthat (tapasztalhat) ilyet... Vajon kitől?!... Jajjj nekem! Szóval tényleg mindent meg kell gondolni, mit hogyan csinálunk, mert mindent, mondom MINDENT leutánoz. Igazi kismajom!

Szintén pár hete kedték úgy igazából érdekelni a gyerekek. Jó ideje rendszeres program, hogy az ablakból nézzük a bölcsiseket. Ugyanis pont rálátunk a mellettünk lévő bölcsöde udvarára. Nóri mindig izgatottan nézi a gyerekeket, integet, puszit dob nekik. Így messziről már régóta nézegette őket, de ha a játszótéren ott volt mellette valaki, az hidegen hagyta. Most viszont mindig mutatja, hogy kislány, vagy kisfiú, hogy ki mit csinál (csúszdáznak, labdáznak, hintáznak, sírnak stb.). Illetve a mászókán és a csúszdán néha próbál játszani velük. Pl. "menekül" előlük, azt hiszi, hogy az utána soron következő kergeti őt (pedig csak simán szeretne utána lecsúszni a csúszdán :) és Nóri szalad, menekül, hátranéz, nevet. Nagyon édi. De amint a csúszda végére ér, már nem érdekli a másik gyerek, szóval nem teljesen igazi játék, de próbálkozik. Ha valaki elveszi a játékait a játszón pl. labdázás közben, vagy a babáját, akkor mindig odamegy, elveszi tőlük, nem tetszik neki ha a cuccához nyúlnak. Viszont ha megnyugtatom és megkérem, hogy adjon valamit oda másoknak, akkor megteszi, de látom rajta, hogy nem szívesen. Azonnal abbahagyja, amit épp csinált és szopizni kezdi az ujját.

Pár napja elkezdett félni a lehullott falevelektől. Egész pontosan bármitől, ami a földön hever (levél, vagy szemét) és fújja a szél. Számára ezek előnek tűnnek és kiszámíthatatlan a mozgásuk. Ha ilyet lát, ösztönös félelemmel "szól". Nem sír, inkább kiált. Soha nem hallottam tőle ezt a fajta hangot, csak ilyenkor szokott így felkiáltani. Úgy sajnálom, látom rajta, hogy nem is fél, inkább megrémül. Mutattam már neki, hogy nem bánt, elmondtam, hogy mik ezek, hogy miért mozognak, de szerintem biztos idő kell neki, mire megérti és megtapasztalja, hogy ezektől nem kell tartania.

Végül összeszedtem, hogy miket mond már érthetően: papa (apára), nem, baba, luk (a lyukra, vagy ha valami lyukas), kukk (mint kukucs), fa. A szavak közül az én személyes kedvencem a "hámpa", bár ugye ez nem az érthető kategória, ezt a lámpára mondja. De ahogy mondja... hát fel kell zabálni! Az állathangok közül mondja, hogy "va-va", "háp" illetve "hápiiiii", "züm-züm" és "búúúúú", valamint brekeg, mint a béka :)


Ez a videó amúgy a fent említett "kényeskedős" stílust is jól megörökítette. Mert van ám igazi hangja is, tud normálisan is szólni.

Tényleg egy utolsó apróság még: kb. 2 hete tud öblögetni. Főleg evés közben szokta csinálni, hogy a szájába veszi a vizet és öblöget (ahogy tőlünk látja fogmosás közben). Én mindig félek, hogy nagy köpés lesz a vége, de eddig (kop-kop-kop) csak simán lenyelte. Azért mindig félve nézem ezt a mutatványt és készülök, hogy egyszer egy szép adagot majd az arcomba kapok.

Nincsenek megjegyzések: