2012. január 30., hétfő

1 évesen

Hjajjj el se hiszem, hogy már 1 éves Nóri. Nagyon gyorsan szaladnak a napok, a hetek. Az elmúlt pár hétben pedig rengeteget fejlődött Nórika.

Megpróbálom összefoglalni, hogy milyen újdonságokat csinál, de biztos lesz olyan, amit kihagyok.

Reggelente, amikor kikisérjük Balázst a lifthez, integet. Már nem kell noszogatni, csak mondom neki, hogy apa megy el és már lóbálja is a kis kezét. Kérésre tapsol, csettint, csurizik (ez nagy kedvenc! Aki hozzám hasonlóan nem ismerné ezt a szót, ez az, amikor "szorítunk", azaz a mutató és a középső ujjunkat keresztezzük - angolul fingers crossed), integet, puszit dob, puszit ad. Látni, hogy egyre többet megért abból, amit mondunk. Érti már, ha azt mondjuk, hogy "Gyere!", "Jössz?", "Hol van Apa/Anya/a maci".

A játékaival nagyon jól eljátszik. Elvan velük akár egy órát is, persze azért kell neki a társaság. Tehát látnia, vagy hallania kell bennünket. De nyugodtan meg tudok főzni, vagy tudok mellette vasalni, takarítani stb. Ő pedig szépen játszik a járókában. Próbálom őt bevonnni a napi teendőkbe. Mindig elmondom, hogy éppen mit csinálok. Ha pl. sír, hogy vegyem ki a járókából, de épp nem érek rá, akkor elmagyarázom, hogy most főzök, de pár perc múlva kiveszem és odahozom a konyhába, addig pedig énekelek neki. Az mindig megnyugtatja. De néhány napja együtt teregettünk. A kis kádjába szoktam kiszedni a nedves ruhákat. Nórit kiteszem egy plédre a kád mellé és megkérem, hogy adogassa nekem a ruhákat. Ő mindet kiszórja a földre, majd szépen egyesével nekem adja. Ha végeztünk, megdicsérem és megköszönöm a segítséget :) Azt mondanom sem kell, hogy így kétszer annyi idő a teregetés, mintha egyedül csinálnám, de nem hajt a tatár... És szerintem nagyon sokat fejlődik az ilyen közös házimunka során és az sem utolsó szempont, hogy mivel ez nem "igazi játék", így érdekesebb számára és nagyon élvezi, leköti. Persze van, hogy hamarabb megunja, akkor adok neki valami játékot, amíg befejezem.

A játékok közül a kedvencei: az állatos kirakó (erről szoktuk tanulni az állatok nevét, jeleit), IKEA-s műanyag poharak, a formabedobó és egy állatos könyv, amiben a tanya állatai vannak.

Persze bármelyik játékával szívesen elbíbelődik, de ezekkel elvan hosszabb időt is.


Babajeleléssel ezeket a szavakat mutatja: enni, inni, még (ha pl. kér még valamit), vége (ha valamit befejezünk pl. evést, vagy fürdést), fürdés, mandarin, szőlő, oroszlán, krokodil, majom, pillangó, zsiráf, apa és zene. Bizony! Pár hete találtunk rá a Picurrádióra, azóta azt hallgatjuk napközben. Ha nem kapcsolom be, akkor szokta mutatni, hogy "zene" és néz a távirányító felé. Amikor látja, hogy nyúlok a kapcsolóért már mozog is, táncol: imád rádiót hallgatni. Gyerekdalok, mondókák, mesék szólnak egész nap főleg magyarul és angolul, de hallottam már francia és német dalokat is.

Mozgásfejlődésben szinte ott tart, ahol egy hónapja. Még nem megy magától, de kapszkodva már ügyesen közlekedik, illetve néha elengedi a járóka rácsát és megáll pár másodpercre, de aztán vagy megint megkapaszkodik, vagy leül.

Nagyokat szoktunk hancúrozni. Nagyon érti a viccet. Szereti ha "fogócskázunk": ez úgy néz ki, hogy Balázs, vagy én (Balázzsal ezt jobban szereti játszani) kergetjük, Ő pedig négykézláb menekül, közben sikongat, nevet és néha a földre veti magát és elbújik, eltakarja magát. Vagy amelyikünk nem keregti, ahhoz szalad menedékbe :)

Pár hete kezdte azt játszani, hogy "megeteti", "megitatja" a babáját. Anyuéktól kapott karácsonyra egy ikerpár babát és azokhoz kaptunk cumisüveget, csőrös poharat, tányérokat evőeszközökkel. Már régóta mutatom neki, hogy hogyan kell a babát megetetni, megitatni, de nem nagyon érdekelte, csak rágta a játékokat. Pár hete viszont ő is elkezdte etetni/itatni a babákat. Illetve a macinak is szokott adni. Aztán rájött, hogy nekünk is lehet adni, így többször is mutatja, hogy ad valamit a kanállal, olyankor oda kell menni hozzá és ad egy falatot :) De evés közben szokott adni az igazi kajájából is. Olyan kis édes!!! :)

Evéssel most elég jól állunk. Az utóbbi napokban nagyon jól eszik. Reggel visszatért a babaműzlire, azt szokott enni 130-150 grammot. Tízóraira és uzsonnára gyümölcsöt, joghurtot, babakekszet, sonkát, vagy sajtot szokott kapni. Ebédre együtt eszünk, amit épp főzök ma pl. jambalaya lesz az ebéd (na jó, nem olyan fűszeresen, mint az eredeti, de valami olyasmi). Hétvégén gulyáslevest evett velünk. Neki leturmixoltam és mivel elég sűrű massza lett, krumplipurével kapta. Vacsorára az utóbbi napokban főzeléket eszik. Pár hete nem hajlandó megenni a kenyeret. Talán a fogzás okozta ezt és még mindig nem akarja... megkóstolja, de kiköpi. Nem erőltetem. Ha lesz majd kedve hozzá, visszatérünk rá, addig is szorgalmasan gyártom neki a főzelékeket. Ebből általában 150-180 grammot eszik meg. Napközben még kétszer szopizik és az étkezésekkor csapvizet iszik. Néha kap rooibos teát tejjel, azt is nagyon szereti. De semmilyen gyümölcslevet, ízesített babaitalt vagy cukros teákat nem kap.

A testrészek közül ezeket tudja és mutatja már: fül, orr, nyelv, fog, láb, ujjak. Ezeket már nemcsak magán, de rajtunk, illetve a babán, macin is mutatja.

Már karácsony óta játszom vele a hangutánzást: én mondok neki hangokat, Ő pedig utánam mondja. Pl. ilyeneket: na-na-na, ma-ma-ma, pa-pa-pa, bu-bu-bu, te-te-te. Pár napja pedig ha valamit tiltok neki és azt mondom "nem", határozottan elismétli, hogy "nem". Sőt, mivel gyakran nyomatékos akarok lenni és többször mondom egymás után, hogy "nem! nem! nem", ezért Ő is többször ismétli... Valahogy így:

Nincsenek megjegyzések: