Ez volt idén Balázs születésnapi tortája. Két napot melóztam vele, elég peszmecs munka, mert bár az egyes munkafázisok nem igényelnek sok időt, együtt már elég munkaigényes az egész.
A receptet Limaránál találtam, aki Millie-nél látta meg a receptet, aki pedig a nagy mester Pierre Hermé (ugye őt nem kell linkelnem?) receptjét vette alapul.
Bevallom ez elkészítéskor kóstolgattam a krémeket és féltem, mert mindenben kevésnek tünt a cukor mennyisége. Itt-ott tettem is bele egy picit többet, de az aggodalmam feleslegesnek bizonyult. Balázs bevitte a tortát a munkahelyére és nagy sikere volt. Hazamentett nekem egy szeletet is és hát mit mondjak?... Szerintem brutál finom lett. Én nem szeretem a cukrászdai feketeerdő tortát, de ez... hát ez egy külön dimenzióba emeli ezt a tortát. Tényleg valami isteni volt. Még Balázs német munkatársa is azt mondta, hogy ez sokkal finomabb, mint az eredeti német. Hát kell ennél nagyobb bók? Hiába a mester tud valamit!
Leírom, hogy én hogyan készítettem a tortát, de tényleg csak pár dologban tért el az én verzióm Limaráétól.
Először is elővettem 400 g fagyasztott meggyet és feltettem főni 3 evőkanál cukorral. Tettem hozzá egy rúd fahéjat, 4 pici szelet citromhéjat, fél deci portói bort. Forrás után még 2 percet főztem őket együtt, majd másnapig lefedve hűvös helyre tettem, hogy a meggyet jól átjárja a boros mártás.
Aztán feltettem melegedni 375 ml tejszínt, amikor már jó meleg volt, de még nem forrt fel, beletördeltem 70 g 74%-os étcsokit és tettem még hozzá 2 evőkanál porcukorot is. Kicsit hagytam állni, majd simára kevertem az egészet. Ez is ment másnapig a hűtőbe.
Következett a szirup elkészítése: 2 evőkanál vizet 70 g cukorral felfőztem és megvártam míg kicsit besűrősödött, majd levettem a tűzről és hozzáadtam 4 evőkanál meggypálinkát (Kirsch). Ez is másnapig várta a felhasználást.
Másnap először a meggyes krémet készítettem el. Ehhez leszűrtem a meggyet, a fahéjat és a citromhéjakat kidobtam. Egy evőkanál kukorica keményítőt elkevertem egy kevés hideg meggylével. Majd hozzáadtam a maradékot is és felfőztem, hogy sűrű legyen. Hagytam hűlni. Közben elkészítettem a tortalapokat.
Egyenként sütöttem ki a lapokat. Először is sütőpapírból kivágtam egy 26 cm-es átmérőjű kerek tortaforma alapját háromszor. A piskótához 3 egész tojást habverővel nagyon habosra vertem (3-4 perc) 80 g cukorral és egy csipet sóval. Közben egy pici edényben kimértem 75 g lisztet és 15 g holland kakaóport. A lisztes egyveleget rászitáltam a tojásosra és finoman összekevertem. A tortaforma alját és oldalát vékonyan kivajaztam, rátettem az egyik sütőpapírt és belesimítottam a masszát. 170 fokon 10 percig sütöttem. Amíg sült összeállítottam a következő tésztát, mivel két ilyen nagyságú tortaformám is van, gyorsan ment a sütés.
Még langyosan lekapcsoltam róla a formát és lehúztam róla a sütőpapírt. Majd visszatettem a papírra és fóliába csomagoltam őket.
A fehér krémet közvetlenül a torta összeállítása előtt kell elkészíteni. Ehhez 2 lap zselatint hideg vízbe áztattam. Amíg a zselatin használhatóvá vált, kimértem 375 ml tejszínt, elvettem belőle 75 ml-t és felfőztem 2 evőkanál porcukorral és fél vaníliarúd kikapart magjával, valamint a rúddal. Amikor majdnem forrt lekapcsoltam a tüzet alatta és picit visszahűtöttem. Majd kivettem belőle a vaníliarudat és belekevertem a ruganyossá vált zselatint és elkevertem. Aztán elkezdtem felverni a hideg tejszínt és lassan belecsurgattam a vaníliás-zselatinos tejszínt is.
A csokis krémhez szintén beáztattam egy lap zselatint vízbe és kivettem a csokis tejszínből kb. fél decit, ezt felmelegítettem és a puha zselatint belekevertem. Kicsit visszahűtöttem. Majd felvertem a csokis tejszínt és lassan belecsorgattam a zselatinos keveréket is.
Ezután jött a torta összeállítása: alulra került egy piskóta lap, megkentem a sziruppal, majd erre kentem a meggyes krémből 3 evőkanállal (legközelebb nyugodtan rárakom majd a felét). A meggyből félretettem a díszítéshez 8 szép szemet, a többivel kiraktam a tortalapot. Erre került a fehér krém kb. 2/3-a.
Majd rátettem a következő tortalapot. Ezt is megkentem a sziruppal és erre került a csokikrém kicsit több, mint 2/3-a. Majd az utolsó lapot is megkentem a sziruppal, illetve a meggyes krémmel és ezt a krémes felével lefelé (úgy, hogy a tortalap alja nézzen felfelé, mert ez a sima fele) tettem rá.
Körbe bevontam a maradék fehér krémmel és a tetejének a peremét is kb. 2 cm-es ráhagyással. A közepére pedig a maradék csokikrém került.
Hűtőbe tettem egy tábla csokit és ebből készítettem a díszítést. Egy részét kis lyukú reszelőn lereszeltem, ezzel vontam be a torta oldalát. A többi részéből pedig csokiforgácsot készítettem. Ennek két módja is van: krumplihámozóval könnyen lehet a hideg csokiból farigcsálni, vagy a csokit a sima felével felfelé az asztalra tesszük. Megtámasztjuk a combunkhoz és egy nagy élespengéjű kést helyezünk rá úgy, hogy a kés pengéje 90 fokot zárjon be a csoki felületével. A kést óvatosan megunk felé húzva szép frogácsokat készíthetünk. Ezekkel a torta tetején a csokikrémes részét díszítjük. Így ment lefedve az erkélyre (kamra hiányában, a hűtőbe nem mertem betenni, mert a tejszínhab miatt megszívta volna magát a szagokkal, az pedig nem fincsi). Másnap felvertem kb. 1 deci tejszínt és habzsákba töltöttem, ezekkel nyomtam a rózsákat a tetejére. A félretett meggyeket megszárogattam papírtörlővel és minden második habrózsára tettem belőle.
És íme a remekmű!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése