2009. január 27., kedd

Pizza

Tegnap este pizzát készítettünk itthon. Sok pizzatészta receptet olvastam neten. Ez első nem is sikerült, így másikat kellett készítenem, de a végeredmény hibátlan lett.

Ott kezdem, hogy sokak úgy készítenek pizzát otthon, hogy amilyen maradékot találnak a hűtőben (szalámi, megmaradt sonka, hagyma, gomba stb.), azt teszik a pizzára. Ez nem baj, csak szerintem az igazi pizza akkor finom, ha megadjuk a módját és jó minőségű alapanyagokat használunk, ezért most a miénkre friss gomba, pármai sonka, mozzarella, rucola és persze házi pizza-szósz került (igazi paradicsomból).

A tészta nagyon egyszerű: 2 dkg élesztőt (vagy egy csomag porélesztőt) felfuttatunk 2 dl langyos vízben egy teáskanál cukorral. Mivel itt csak porélesztő van, muszáj ezt használnom. Közben 30 dkg lisztet egy csapott teáskanál sóval és egy evőkanál olajjal elkeverünk és hozzáadjuk az élesztős vizet. Összedolgozzuk, majd 30-40 percet kelesztjük meleg helyen. A tésztát két részre osztjuk és már nyújthatjuk is. Úgy a legegyszerűbb ha egy kis gombócból indulunk el és a közepéről a széle felé kézzel kinyomkodjuk a tésztát kör alakúra. Ha a kezünkkel nem tudjuk tovább vékonyítani, akkor sodrófával nyújthatunk még rajta, hogy 1 mm vékony pizzalapot kapjunk. Ezután a széleit felhajtjuk, majd jöhet rá a pizzaszósz és a feltétek. 250 Celsius fokon (vagy a sütő legmelegebb fokozatán) kb. 7-8 percig sütjük. Ha az alja kezd pirulni, kész is van!

Íme életünk első pizzája :)

Nincsenek megjegyzések: