2009. január 27., kedd

Együnk-igyunk!

Itt Írországban nagy divatja van az étterembe járásnak. Mikor kiköltöztünk és kerestünk albérletet, az ügynökünk teljesen meg volt rökönyödve, mikor mondtuk, hogy mi szeretünk, sőt szoktunk is itthon főzni. Az még jobban meglepte, amikor mondtuk, hogy vendégeket is szeretünk fogadni. Nem értette, hogy miért főzünk itthon, amikor a környéken van egy csomó étterem.

Itt nem szokás a főzőcskézés. Legtöbbször félkész kajákat vesznek, ha otthon akarják elkészíteni az ételt. Ha viszont valami finomra vágynak, étterembe mennek. Csak viszonyításképpen mondom, hogy itt a környéken egy főétel 10-30 euróba, egy desszert pedig 5-10 euróba kerül. Persze vannak ebédre menük, előétel + főétel + desszert, 25-30 euró kerül. A kis utcai étkezdék olcsóbbak, de ezekben nincs igazi főtt étel, általában szendvics, pizza, bagel, sültkrumpli kapható. Ezek itallal együtt 10 euróba kerülnek.

Találtam egy helyi blogot, ahol olcsó, de jó éttermekről és aktuális élelmiszer-akciókról gyűjtik össze a tudnivalókat. Hírek a gasztronómiával kapcsolatosan, receptek, stb. Szóval, aki Dublin-ban lakik, szereti a hasát és elérhető áron szeretne jól lakni, annak ajnálom ezt a lineket: http://www.cheapeats.ie/

Nincsenek megjegyzések: