2013. március 30., szombat

Nóri videók

Sokszor szoktam a telefonommal videót készíteni Nóriról és méltatlanul kevésszer teszek fel belőle a blogra. Most ezt pótolandó, megosztok veletek néhányat.

Rengetegszer előfordul, hogy játék közben hallom, hogy mondókázik, vagy a mondókákból, dalokból idéz sorokat. Valahogy így:


A verseket is nagyon szereti. Sokszor közösen mondjuk a verseket, meséket, valahogy így:



Írtam már arról, hogy voltunk egy próbaórán Claphandies-en. Azóta vettünk bérletet és rendszeresen, heti egy alkalommal járunk. Az ott tanult dalokat, mondókákat itthon is sokszor meghallgatjuk, elénekeljük. Ez Nóri egyik nagy kedvence:


Néhány hete vettünk pár új játékot Norcinak. Biztosan emlékeztek, hogy meséltem már arról, hogy nem szokás nálunk egy-egy ünnep alkalmával (pl. születésnap, névnap, karácsony stb.) az ajándékáradat. Inkább az a jellemző, ha látunk valamit, aminek a másik örülne, akkor alkalomtól függetlenül meglepjük vele. Nórival kapcsolatosan is így volt eddig. A szülinapjára pl. a tortán kívül semmilyen ajándékot nem kapott, viszont pár hete vettünk neki egy rollert és egy játék bevásárlókocsit mindenféle játék ételekkel.
A bevásárlókocsi azóta is nagy sláger. Sokszor a pici babakocsijával együtt (egyik kezében az egyik, másikban a másik) tolja.

A rollerezés még kicsit döcögősen megy. Sokszor mindkét lábával rááll és tolni vagy húzni kell őt. Vagy a két lába közé vesz a rollert, ráül és a lábaival hajtja magát. De a rendeltetésszerű használata is alakul:


Jó pár hete voltunk Kerekítőn és vinnünk kellett egy kendőt, mert azzal is mondókáztunk. Nórinak annyira megtetszett az a kendő, hogy azóta is sokszor előveszi és játszik vele.


Reggeli mosakodáskor, mikor Nóri pucér, mindig kéri, hogy adjam neki a "fincsit", ami egy nagy puha takaró. Ebbe bugyolálom és így ücsörög egy kicsit. Néhány alkalommal sírás volt abból, mikor ezt elvettem tőle. Azt találtam ki, hogy ilyenkor visszaszámolok, így van ideje "felkészülni" és tudja, hogy a "fincsinek" itt a vége. Bevált a dolog. A sírások abbamaradtak. És azóta Nóri profi módon számol visszafelé is :)


Ez pedig egy vonatozós játék. A kutyussal tolja a vonatot. Szerintem nagyon cukiiii!


Egyik nap legóztunk és építettünk egy nagy lépcsőt, ami Nóri szerint inkább csúszda volt. Lecsúsztattuk a játékokat, de persze Nórinak is ki kellett próbálnia.


Egyik nap a délutáni ébredése után hosszan eljátszott a kiságyban, ki se akart jönni belőle. Bezzeg reggel, amint kinyílik a szeme sír és ki kell venni...


Nórit nagyon érdeklik a betűk és a számok is. Mikor Münchenben voltunk, egyik alkalommal egy Nord See-ben kajáltunk (nagy szívfájdalmam, hogy nincs ilyen Dublinban). Mikor Nóri meglátta az üzlet feliratát, magától mondta, hogy "ott a Nóri betű". 

Illetve egyik alkalommal mondta, hogy ott "Apa betű". Néztem, de nem láttam semmilyen feliratban  "A" betűt. El is könyveltem magamban, hogy ezek szerint nem ismeri fel rendesen. De Nóri odament és rámutatott, hogy az ott az "A" betű... és tényleg! Ugye látjátok, hogy mire gondolt? (Think outside the box :)


Ezeket a betűket ismeri már:



És íme a legfrisebb felvétel. Nóri tudja a teljes nevét, hogy hány éves és hogy melyik városban lakunk. 

Nincsenek megjegyzések: