2013. április 9., kedd

Nóri szösszenetek

Anya: - Gyere Nóri, megfésülöm a hajadat. Csinálok szép hajat neked.
Mire Nóri: - Nem hajat, frizurát!

Beszállunk a kocsiba. Kivételesen kettesben vagyunk Nórival. Norci mélázik: "Szerintem anya fog vezetni."

Nóri nagyon szereti a dinoszauruszokat. Dínós matricák vannak a szobája falán és Balázstól is kapott egyszer picike műanyag dínókat (pontosan tizennégyet), amikkel nagyon szeret játszani. Ezeket rakosgatja és sorolja: "Ez hosszúnyakú dínó, ez tipi-tapi dínó, ez bronto-dinuszauusz." Majd később hallom, ahogy magyaráz: "Dínók megölelik egymást."

Gyakran játszik a babákkal is. Szokta mondogatni, hogy: "Kisbabák szeretik egymást. Adnak egymásnak puszit."
Vagy épp beteszi őket a pici babakocsiba és mondja: "Jó éjszakát babák, szép álmokat! Aludjatok jól a picike babakocsiban." Majd vár egy kicsit és kiveszi őket: "Jó reggelt babák! Hogy aludtatok?"

Nóri kiviharzik a nappaliból. Kérdezem: "Nóri mit csinálsz?" Mire jön a válasz: "Megyek kapálni!"

Nézegetjük az egyik könyvét és megáll a nyalókánál. Mondja, hogy megkóstoljuk a nyalókát. Úgy tesz mintha nyalna belőle. Megkérdezem, hogy milyen a nyalóka. Mire azt feleli: "Ízletes!"

Épp sietve utasítom: "Nóri, ezt dobd ki a kukába!" Nóri hozzáteszi feddően: "Kérlek!"

Kimegyek a szobából. Nóri Balázshoz fordul és biztatja: "Anya hoz valami szépet, jót, hamikát."

Valami nem sikerül neki és bosszankodik: "Azt a picurka mindenségit!" Ez egyszer már úgyis elhangzott, hogy "Azt a picurka picsa!" Vajon ezt kitől szedte?... Tuti, a szomszéd nénitől...

Kérdezem tőle a játszón: "Nóri nem akarsz felmenni a hálóson." Mire Nóri lelkesen bólogat "Dehogynem!" és már tartja is a kezét, hogy vegyem ki a hintából :)

Este magyaráz: "Apa sose látott narancsot." Hát Ő már csak tudja :)

Odajön hozzám és kérdezi: "Mit kérdeztél a pacitól?" (ilyenkor az a játék, hogy vissza kell kérdezni tőle ugyanazt).
"Nóri, mit kérdeztél a pacitól?", kérdezem.
"Semmit!", jön a gyors és rövid válasz.
Pár másodperccel később jön megint: "Mit kérdeztél a zsiráftól?" (mosolyog)
"Nóri, mit kérdeztél a zsiráftól?", érdeklődöm.
"Semmit!"
...pár perc alatt végigkérdezte az egész állatkertet.

Egyik nap azt játszotta, hogy főz. Kérdeztem, hogy mit készít. Mire jött a határozott válasz, hogy "Áfonyás pizzát." és kis gondolkodás után hozzátette, hogy "lekváros kenyérrel". Értetlenül néztem, majd Nóri elmagyarázta, hogy "Nem sós pizzát, hanem Á_F_O_N_Y_Á_S_A_T!"



Délelőtt azon gondolkodtam, hogy mit főzzek és megkérdeztem Norcit, hogy mi szólna a zöldbabfőzelékhez. Nóri reakciója: "Isten ments!"

Majd máskor azt kérdeztem tőle, hogy milyen levest készítsek. Soroltam a lehetőségeket: zöldbab, borsó, krumpli... Nóri szeme felcsillant: "Legyen tortaleves!" :) Legyen!

Nagyon édes, ahogy a mesékből ismert dolgokat beleszövi a játékba. Pl. egyik délután leült a porszívó mellé és a lábára tekerte a porszívó zsinórját, majd mondta, hogy "És a baba (önmagát mindig így emelegeti) elesett az ugrálókötélben. És megütötte magát." Ugyanis az egyik Bogyó és Babóca mesében Bogyó ugrálókötelezés közben elesik és megüti magát :)
Múlt pénteken pedig voltunk kint a tengerparton és Nóri hazahozott egy kis kavicsot. Hallom, ahogy kérdezi önmagától: "Vajon honnan van ez a kavics?" Majd válaszol is rá: "A patakparton gyűjtöttem, vagyis nem patakpart, hanem tengerparton." Aztán folytatja: "Ejnye, pedig te még nem gyógyultál meg teljesen." Szintén egy Bogyó és Babóca mese egyik részletét idézte.



Sokszor játék közben hallom, ahogy mondja a verseket, mondókákat, vagy meserészeket. Már rengeteg dalt, verset, mondókát ismer. Tényleg nem tudnám mindet felsorolni. Egész hosszú szövegeket is tud már. Egyik reggel például elmondta elejétől a végéig az Arany Lacinak című verset és jó ideje tudja már József Attila Altatóját is. Van két Kerekítős mondókás könyve. Az elsőből már szinte az összes mondókát tudja fejből. A már sokszor említett Hóc, hóc katona mondókás könyvből is rengeteg verset tud. Néha olyanokat is elkezd mondani, amikről fogalmam sem volt, hogy tudja. A legtöbbször csak sorokat, vagy versszakokat idéz, de néha meglódul a nyelve és egész verseket, dalokat is elmond.
Balázs mindig csodálattal hallgatja, ha Norci valamit fejből elmond, mert Balázsnak a szóról szóra való memorizálás nem az erőssége.
Nóri szokott magának mesélni is. Múlt hétvégén egymás után többször is elmondta az egyik Boribonos mesét. Ma pedig a Dzsungel könyvét olvasgatta egyedül. Úgy értem, hogy nemcsak lapozgatja a könyveket és mond egy-egy mondatot, hanem összefüggően elmondja az egész történetet.

A másik nagy kedvencem, amikor a szófordulataimat hallom tőle vissza. Pl. rendszeresen használja a következőket: "Persze Pityu!", "Jesszum Pepi!", "Lópikula!", "Na peeersze!", "Na neeee!", "Hát ezt nem tudtam!", "Nem mondod?" és még sorolhatnám. Egy kis kétéves szájából ezek nagyon cukin hangzanak. Mindig olyan jókat mosolygok rajta :)


Nincsenek megjegyzések: