2013. március 14., csütörtök

Nórika 2 éves

Bizony... már két éves a kislányunk!

Írnék kicsit arról, hogy milyen kislány is Nóri.
Kezdjük az adatokkal: 83 cm magas, 10,5 kg és16 foga bújt már ki.

A napirendünk a következők szerint alakult az elmúlt hónapokban: Nóri 8 körül ébred, fél 9-kor szoktunk reggelizni, majd fél 11-kor tízóraizik. 1 körül közösen ebédelünk, ezután Nóri fél 2 körül elalszik és kb. 2 óra múlva ébred. Ez elég változó, néha többet, néha kevesebbet alszik. 4 körül szokott uzsonnázni. 7-kor vacsorázunk. 9-kor visszük fürdeni - most már a nagy kádban- és fél 10 körül alszik el.

Mik a kedvenc kajái?
Nagyon szereti a magyaros ízeket: paprikás krumpli, ennek továbbgondolása a krumplistészta és a tarhonyás krumpli. Szereti a pörköltet, tésztával, krumplival, rízzsel. A rakott zöldségeket (rakott karfiol, kelkáposzta, zöldbab). Az utóbbi időben ismét rákapott a főzelékekre (sárgaborsó, zöldbab, brokkoli, karfiol, krumpli). Megeszi a disznóhúst, de jobban szereti a csirkét, a pulykát vagy a marhát. A kenyérféléket még mindig hanyagolja az étrendjéből, ezért ebédre és vacsorára is főtt ételt szokott enni. A kenyeret egydül bundáskenyér formájában hajlandó megenni, hetente maximum egyszer.
Tízóraira és uzsonnára többnyire valamilyen gyümölcsöt kap, mostanában főleg almát, narancsot, mandarint, ananászt vagy banánt. A tejtermékek közül csak a tejet szereti, így a reggeli müzlijét mindig ezzel kapja és vacsorához is néha iszik egy pici pohár tejet. Napközben egyébként vizet kap inni.
Szereti a savanyú dolgokat is: csemegeuborka, kapribogyó.
Édességek közül nagy kedvence az amerikai palacsinta, a babakeksz és a szárított gyümölcsök. Ez utóbbi közül a mazsola, aszalt szilva és az aszalt vörösáfonya a kedvencei. És persze örömmel szokta enni az általam sütött finomságokat is :)

Mik a kedvenc játékai?
Főleg a karácsonyra kapott játékokkal játszunk mostanában. Nagyon szereti a pici mágneses táblát, amire apró mágneses figurákat lehet tapasztani. Szoktunk "piknikezni" a szoba közepén a kicsi fonott piknikes kosárral és a teáskészlettel. Szereti a kirakókat. Most egy járműves kirakó a kedvence. Szoktunk doktorosat játszani: megvizsgáljuk a babákat/állatokat és persze egymást, majd főzünk a betegeknek teát, ágyba tesszük őket, aztán megint megvizsgáljuk és mindenki meggyógyul a végén :)
Szeret építőkockázni, a Mega Blocks-szal játszani. Ezeket sokszor egyedül is előveszi és épít belőle valamit.
Szoktunk rajzolni a filceivel, bár ez pár percnél tovább már nem köti le.
Nagy kedvence a gyurma. Kaptunk egy sütigyurma játékot és ezt nagyon sokszor elővesszük.

Nóri bármilyen aprósággal, semiséggel leköti magát akár hosszú perceken keresztül. A múltkor pl. egy bevásárlás után a blokkal játszott kb. 10 percig: "elolvasta" hogy mi van rajta, hajtogatta, forgatta, letette, felvette, megint olvasta stb.

Mik a kedvenc könyvei?
Nagyon szereti a könyveket. Nem is nagyon tudok egy nagy kedvencet kiemelni. A Bogyó és Babóca sorozatot imdája és Boribont is nagyon szereti. De igazából minden könyvét szereti. Kb. 60 könyve van és naponta legalább egy órát szoktunk olvasni. Szereti a Ciróka-maróka daloskönyvet és a Hóc, hóc katona című bölcsödéseknek való mondókáskönyvet is. Ez utóbbit az elmúlt napokban minden nap el kell olvasnunk. Ebben rengeteg vers, mondóka van. Ha oldalanként csak egyet olvasok fel, akkor is legalább félórás móka ez és Nóri imádja.
Tavaly karácsonyra kapott egy nagy meséskönyvet Balázs nagyszüleitől. Ezt is sokszor lapozgatja. Ebből a verseket és a rövidebb meséket fel is szoktam neki olvasni. A hosszabb, bonyolultabb meséknél vagy kitalálok valami egyszerű történetet, vagy csak a képekről beszélgetünk.

Melyik a kedvenc mondókája?
Nem igazán van egy kedvenc mondókája. Ha a mondókás könyvek közül valamelyiket elővesszük, mindig végigolvassuk.
Ezeket tudja már: Hinta, palinta..., Töröm, töröm a mákot..., Borsót főztem..., Boci, boci tarka..., Tente, baba tente... Kicsi kocsi, három csacsi..., Ugráljunk, mint a verebek stb.
De sok vers, dal egy-egy sorát már ismeri és sok mesét is tud már. Sokszor előveszi a könyveit és egyedül is olvasgajta, lapozgatja őket.

Mi a kedvenc meséje?
Ahogy már írtam, Nóri nagyon szereti a könyveket, de TV-t egyáltalán nem néz. Nincs különösebb ideológia emögött. Az a helyzet, hogy Balázs és én se nézünk TV-t. Épp a napokban jegyeztem meg, hogy idén még be se kapcsoltuk a TV-t. Ritkán előfordul, hogy megnézünk Balázzsal egy-egy filmet, mikor Nóri alszik, de ezeket mindig felvételről nézzük meg.
Szóval mivel be se kapcsoljuk a TV-t, nekem eszembe se jut, hogy Nórinak bármilyen mesét mutassak. Néha megfordul a fejemben, hogy vajon lesz-e hátránya abból, hogy nem ismeri a mesefigurákat, de a könyvekből azért néhányat ismer már.
Mivel sok Disney mesés könyvünk, illetve van Dóra a felfedező-s könyvünk is, ezeket már ismeri. De vannak, amik teljesen kimaradtak (legalábbis eddig). Aztán ki tudja, lehet, hogy később majd eljön a tévézés ideje is.

Mik a kedvenc plüssei/babái?
A plüssállatai közül nagyon szereti a Babazsiráfot, amit a Mikulástól kapott. Sokszor még most is emlegeti, hogy a "Téjapó hozta". Illetve szereti a macikat (most épp a rózsaszín maci a kedvence) és a méhecskét is.
Ugyan szeret babázni (eteti, itatja, sétáltatja őket), de a babák közül nincs kedvence.

Mi a kedvenc zenéje?
Sokszor hallgatunk Picurrádiót, így főleg a gyerekdalok a kedvencei. Ezek közül a népdalokat szereti igazán, illetve azokat, amiket kisgyerekek énekelnek. De egyre több dalnak a szövegére emlékszik. Sőt, sok dalt már az első pár ütemről felismer.
Érdekesség, hogy ha zenét hall, felimseri a gitárt, hegedűt, zongorát és a dobot.

Milyen is Nóri?
Nórika nagyon nyugodt, békés, vidám kislány. Megfontolt, kiegyensúlyozott, kiszámítható, könnyen befolyásolható. Kedves, bújós, mosolygós.
Szerintem nagyon jó memóriája van. Sokszor előfordul, hogy valamit csak egyszer említek neki és napokkal később visszamondja, használja, emlékszik a nevére.
Egyelőre nem jellemzőek a hisztik, de félek, hogy a rémes kétéves korszak hamarosan minket is elér. Addig még élvezem, hogy ilyen kis tüneményes lánykám van.

Nóri második szülinapja nagyon klasszul telt. Nem volt nagy ünneplés. Együtt voltunk. Készítettem neki egy marcipános-trüffeles csokitortát és az ajándék annyi volt, hogy készítettünk néhány közös családi fotót. Íme kis családunk, Norcikánk második születésnapján.
















Nincsenek megjegyzések: