2013. február 26., kedd

Múlt hetünk: Claphandies, totyogó csoport, könyvtár és orrfolyás

A múlt hetünk kicsit zsúfoltra sikerült.

Kedden Nórival elmentünk egy foglalkozásra: Claphandies a neve. Ez olyasmi, mint otthon a Kerekítő, vagy a Ringató, de nem csak éneklés és mondókázás van.
Mi az ún. "toddler playlab" foglalkozást próbáltuk ki. Van ugyanis egy "trial class", azaz próba, ilyenkor csak egy alkalmat kell kifizetni és megnézhetjük, hogy milyen is egy foglalkozás. Ha tetszik, akkor lehet rá bérletet venni.

A helyszín tőlünk kb. 20 perc sétára van, Glenageary-ben (két DART megálló délre). Gond nélkül odataláltunk. Kb. 15-en lehettünk, 1,5-2,5 év közötti gyerekek és szülők. Körbe leültünk jógamatracokra (amik előre be voltak készítve, néhány játékkal együtt). Volt mondókázás, éneklés, mese és egy kis "játék" is. Vöröslencséket kaptunk egy mérőedényben és különböző méretű tölcséreken lehetett átönteni a lencséket egyik tálkából a másikba. Mondanom sem kell, hogy a lencsék többsége a földön kötött ki, de gondoltak erre, így kaptunk egy-egy pici seprűt és lapátot és feltakaríthattuk a kiöntött lencséket. Nórinak szerintem a takarítás tetszett a legjobban :)
Nóri az elején kicsit meg volt lepődve, hiszen a foglalkozás angolul ment és nem szoktunk itthon angolul beszélni, de hamar belejött. Gyorsan elleste a többi gyerektől, hogy mikor mit kell csinálni (pl. a mondókák, dalok közben tapsolni, ugrálni, integetni stb.). Oda mert menni a fogalkozást tartó nénihez, ha épp kiosztott, vagy összeszedett valamit. Szóval nagyon kis bátor és felszabadult volt.
Még gondolkodom, hogy járjunk-e rendszeresen, mert elég borsos az ára: 15 euró/óra, de cserébe angol nyelvű egy órás foglalkozást kapunk. Több szempontból is nagyon igényes a foglalkozás: ha valamilyen játékot bevonnak az éneklésbe/mondókázásba, minden gyerek kap egy-egy darabot (pl. mikor mesemondás volt, mindenkinek adtak egy-egy könyvet). A dalok/mondókák szövege egy nagy füzetre ki van nyomtatva, így aki nem ismeri a szöveget (pl. Eszter) innen puskázhat. A terem, a játékok, a jógamatrac jó állapotban vannak és látni lehetett, hogy mindent rendszeresen tisztítanak.
Majd beszámolok, ha rendszeresen eljárunk :)

Szerda reggel kaptam egy emailt Petrától, hogy az egyik közeli toddler (totyogó) csoportba mennek délelőtt Petivel. Nem sokat gondolkodtam, összepakoltam Nórit és felkerekedtünk. Egy szépséghibája volt a dolognak: csak autóval közelíthető meg a helyszín. Nem kevés félsszel indultam el, de elég simán ment a dolog (és csupán 10 perc autóút tőlünk). Még a parkolást is megoldottam. (Nem mindenki tudja, hogy miért emelem ki ezt a parkolást annyira. Azért, mert annak idején háromszor vágtak el a forgalmi vizsgán, mert nem tudtam leparkolni. Azóta is rettegek a parkolástól.)
Na, de vissza a szerdai délelőttünkhöz: a toddler group gyakorlatilag egy nagy tornateremben volt. A terem tele volt gyerekekkel (kisebbekkel, nagyobbakkal), szülőkkel és játékokkal. Nagyon meglepett, hogy mennyien voltak. Nórit nem nagyon kellett biztatni, azonnal keresett magának egy játékot és jókat szórakozott. Leginkább a bébitaxi, a kismotor, a pici babakocsi és persze a babák érdekelték.
Fél 12-kor elpakoltuk az összes játékot és a csoport vezetőjét körbeültük és a gyerekek énekeltek, mondókáztak. A végén volt egy kis közös játék is. A csoportvezető elővett egy nagy színes vásznat, ezt körbeálltuk, megfogtuk a szélét, kihúztuk és elkezdtük fel/le hullámoztatni. A gyerekeknek nagyon tetszett. Majd fokozták az izgalamat és a vászonra pici színes műanyag labdákat dobáltak. Nóri teljesen odavolt, ahogy a színes labdák pattogtak a vászon felszínén. Majd mi szülők a magasba tartottuk a vásznat és a kicsik és a csoportvezető a vászon alá bújtak, ott énekeltek és végül mi szülők felemeltük magasba a vásznat, majd leengedtük és mielőtt leért volna visszarántottuk. A gyerekek sikongattak, úgy élvezték :)
Nagyon jól éreztük magunkat. Bár rengetegen voltak, de elég nagy a hely és sok játék van, viszont a hangzavar elég nagy. Ez a foglalkozás, vagy inkább nevezzük "játszó klubnak", 6 euróba került, amiben benne volt egy tea vagy kávé és sütik.

Pénteken Dalkey könyvtárába látogtattunk el, ugyanis 10:30-tól itt is toddler group van. Ez ingyenes volt. Meg is látszott. Gyakorlatilag semmi nem volt. A helyi anyukák összejönnek, leteszik a gyerekeket a szoba közepére (a könyvtáron belül egy külön kis rész erre a célra el van különítve) és amíg az anyukák trécselnek, a gyerekek elszórakoztatják magukat és egymást (az egyik pl. beszorult a fém szekrény alá, a másik a lábára ejtett egy széket... stb.). Ja és minden második gyereknek folyt az orra (broáf!), de a szülőket ez többnyire nem zavarta. Szóval megfogadtam, hogy ide többet soha!

Szombat reggel Nórinak is elkezdett folyni az orra... Szerencsére más baja nincs (remélem nem is lesz). A héten kicsit visszaveszünk a tempóból :)

Balázs múlt héten ügyeletes volt, így a héten pénteken szabadságon lesz. Azt tervezzük, hogy elemgyünk majd hármasban Malahide-ra a Kerekítőre. Ez az utóbbi időben minden hónap elején Nórival közös kis programunk, amit én imádok! Nagyon jó lenne, ha kivételesen Balázs is eljönne és megmutathatnánk neki, milyen jókat szoktunk szórakozni :)

Nincsenek megjegyzések: