2012. október 19., péntek

Újdonságok: félős, utánoz, önállóan eszik, nagy asztalnál ül, mesél, fülel, táncol és dumál

Ismét jövök a Nórival kapcsolatos új dolgokkal.

Ott kezdem, hogy mióta hazajöttünk a nyaralásból, Nóri félősebb a játszótéren. Ezen folyamatosan dolgozunk, azaz csak dolgoznánk, de sajnos az elmúlt hetekben összeszedett betegségek miatt nem tudtunk olyan gyakran kijárni a játszótérre. De ma már határozott javulást észleltem ezen a téren. Remélem hamarosan visszakapom a kis bátor, mindenre felmászó, a nagyobb gyerekek mellett eljátszó kislányomat. Addig pedig türelmesen a sarkában vagyok, bíztatom, dicsérem.

A másik - ami ugyan nem teljesen új dolog -, az az, hogy mindenben utánoz minket. Ezt már korábban is írtam, de azért jegyzem fel megint, mert a napokban volt, hogy Balázs hazaért, levette a cipőjét, ehhez féllábon állt, miközben az egyiket épp kötötte ki. Nóri azóta néha ugyanúgy a falat támasztva fél lábra áll és az egyik lábát fogja közben :) Illetve Balázs a héten Nóri egyik műanyag játékát viccből a fülére tette. Azóta persze Nóri is akárhányszor meglátja azt a játékot, próbálja a saját, illetve az én fülemre tenni. De utánozza a mimikánkat, a hangsúlyunkat is. Nagyon meg kell gondolni mikor, mit és hogyan csinálunk előtte, mert mindent észrevesz, megjegyez és reprodukál :)

Arról már szintén írtam, hogy egy ideje gyakorolja az önálló evést. Nos, ez egyre jobban megy neki. A reggeli műzlijét is többnyire már egyedül eszi, az ebédet is próbálgatja. A kanállal való evésben kell néha segíteni neki, de tényleg egyre ügyesebb. És hála a jó égnek, mostanában kitűnő az étvágya :)

Evéssel kapcsolatosan egy másik új dolog, hogy néha kéri, hogy a nagy asztalnál ülhessen. Természetesen ennek semmi akadálya. A feneke alá dupla párnát teszek és úgy pont feléri az asztalt és kényelmesen tud enni.
Az asztal mellett szokott rajzolni is. Ez nekem kapóra jön, főleg ha a konyhában van dolgom. Többször is előfordult mostanában, hogy amíg Nóri békésen rajzol, addig én meg tudom főzni az ebédet. Persze ilyenkor a rajzolás mellett ki-, bepakolja a filceit a dobozukból, a pici IKEA-s pohárba (ahová rajzolás közben szoktuk tenni), majd ki az asztalra és vissza a dobozba. De tényleg nem panaszkodhatok, a múltkor Ella elkerekedett szemmel nézte, ahogy Nóri elvesz egy filcet a pohárból, leveszi a kupakját, rajzol vele, visszateszi a kupakot, rányomja, majd átteszi a tollat egy másik pohárba. Miután az összes filccel rajzolt, szól, hogy kész és elpakolja őket a dobozukba. Nagyon rendes gyerek! :)

Szintén nem igazán új keletű dolog, hogy Nóri mesél. Ez eddig is előfordult, de inkább csak egy-egy képen látottakat mondta el. Most végiglapoz egy-egy rövidebb könyvet (pl. Bogyó és Babóca vagy Pöttyöm Katica kalandjai) és minden oldalon elmondja, illetve mutatja, hogy mi történik.

Pár napja nagyon figyel arra, amit hall és rendszeresen visszamondja, illetve mutatja a hallottakat. Néha megdöbbent, hogy mennyire fülel. A Picurrádió szinte egész nap megy nálunk és játék közben szokta mondani/mutatni, hogy éppen miről énekelnek. Sok dalt felismer és már az elején mondja, hogy miről lesz szó.
Sőt, egyre több mondókát már Ő is mutogat. Nemcsak az egyszerű, rövideket mutatja már ügyesen (pl. "Csip-csip csóka" - erről már 10 hónapos korában is készült videó -, "Ég a gyertya ég", "Töröm, töröm a mákot" stb.). Hanem a hosszabb, bonyolultabbak mondókákhoz való mutogatásokat is ismeri már (pl. "Egyszer volt egy kemence", "Gomba, gomba, gomba...", "Nyuszi fülét hegyezi", "Erdő szélén házikó" stb.).

Nagyon szereti a zenét és a kedvenc dalaira szokott táncolni is. Eddig főleg csak én mutattam neki, hogy melyik dalra hogyan kell táncolni, de úgy látom kedvet kapott hozzá, mert egyre többször perdül táncra magától is :) Tegnap este például az egész család twistelt a nappali közepén. Szuper volt! :)

Már sokszor írtam, hogy Nóri nagyon bújós kislány. Igényli és szereti is ha ölelgetjük, babusgatjuk. Sokszor kéri, hogy vegyük ölbe, bekucorodik és percekig csak ül a kezünkben. Viszont a puszival elég fukarul bánt. Eddig! Ugyanis csak akkor adott puszit ha kértünk. Sőt! Sokszor még olyankor sem. Pár napja viszont teljesen magától jön, megölel és puszit ad. Én ettől teljesen elolvadok... A héten volt, hogy reggel az Ő cuppanós puszija ébresztett fel. Imádnivaló!

Ezeken kívül érdemes megemlíteni, hogy egyre több szót mond. A héten ezeket kezdte el használni: szép, csap, csepp, kész, zene, gomb, sok. Ezeket a helyes kontextusban használja és teljesen érthetően ejti ki. Viszont a legtöbb szónak még mindig csak az elejét mondja.
Ma a délutáni sétánál be nem állt a szája. Mindent kommentelt, illetve aminek a jelét ismeri, azt mutatja is (pl. daru, fa, felhő, kutya, kislány, kisfiú, bácsi, néni, hinta, csúszda, fúj a szél, babakocsi, tenger, hajó stb.).
Még régebben írtam, hogy sok színt ismer, összesen 11-et (fekete, piros, sárga, kék, zöld, szürke, barack, rózsaszín, barna, narancssárga, lila). Ezeket kérésre kiválasztja. Illetve ha kérdezem, hogy ez vagy az milyen színű, akkor mondja az adott szín nevének az elejét, vagy végét. A narnacssárágra van saját szava, az a "dönc".

Nincsenek megjegyzések: