2012. március 16., péntek

Baba-mama klubban voltunk

Egész pontosan baba-szülő csoport, csak ez magyarul olyan furcsán hangzik. De tényleg szülő csoport, hiszen apukák is voltak. Na de kezdem az elejétől.

Mostanában Nóri nagyon érdeklődik a gyerekek iránt. Ha megyünk sétálni és meglát egy kisgyereket (ami elég gyakori), majd kiesik a babakocsiból és hangosan mondja, hogy "ba-ba". Ezért is vittem el az utóbbi hetekben ilyen foglalkozásokra. Szerettem volna itt a környéken is keresni valamilyen csoportot, ahová rendszeresen el tudnánk járni. Mi sem egyszerűbb, a Google a legjobb barátom. Rákerestem és az első találatok között volt egy lista, ami három foglalkozást tüntetett fel Dun Laoghaire-ben a hét különböző napjain. Nekünk a héten a péntek volt a legmegfelelőbb, így ma délelőtt mentünk el.

A Barnardos Írórszág egyik vezető jótékonysági alapítványa, mely hátrányos helyzetű családokból származó gyerekekkel foglalkozik. A Dun Laoghaire-i irodájukban minden pénteken 10 órától van egy baba-mama klub. Mi kicsit hamarabb érkeztünk (Balázs szerint nagyon "germán" vagyok a pontosságot illetően).
A csapat vezetője egy idősebb ír nő, Marianne, aki nagyon szívélyes volt. Bemutatott minket az ottdolgozóknak. Körbevezetett és elmondta, hogy miről szól ez a foglalkozás és hogy mi a menete. Nóri az elején nehezen szokta meg az új arcokat és az új környezetet. Sírt és többnyire az ölemben volt. De amint elkezdtek beszállingózni a többiek, felengedett. Két nagy szoba áll a kicsik rendelkezésére. Mindenféle játék megtalálható: játék konyhától kezdve, a babaházon át, a kirakókon keresztül a homokozóig midnen. 11-ig szabadfoglalkozás van. Azaz a gyerekek azzal játszanak, amivel akarnak. A szülők beszélgethetnek, vagy a gyerekekkel játszhatnak. 11 körül hoznak innivalót és rágálcsnivalókat a kicsiknek. Nagy tálcákra tesznek ki mindenféle finomságot. Volt szőlő, eper, alma, édes és sós kekszek, mazsola, sajtok, stb. 11 után ki lehet menni az udvarra játszani, majd közös mondókázás és éneklés volt. Mivel 11 körül szokott Nóri délelőtt aludni, mi ezt már nem vártuk meg. Fél 12-kor eljöttünk.

Jól éreztük magunkat és biztos, hogy máskor is megyünk majd. Egyetlen negatívum talán az, hogy nagyon sokan voltak. Az biztos, hogy jó lehetőség ismerkedni és más szülőkkel/gyerekekkel találkozni. Nórinak nagyon jót tesz, ha elviszem társaságba. Látom rajta, hogy érdeklik a gyerekek és ezek után mindig "beszédesebb" lesz. Ma egész délután gagyogott, magyarázott, hangoskodott.

A klubba 5 euró a beíratkozási díj, utána 2 euró alkalmanként. Szerintem ez telejsen baráti ár, tekintve, hogy más játszóházakban egy alkalom 7-10 euró is lehet.

Nincsenek megjegyzések: