2011. november 7., hétfő

Hozzátáplálás, ahogy mi csináljuk 8. rész

Már rengeteg mindent megeszik Nóri. Leírom, hogy mik a kedvencei! Reggelire még mindig a babaműzli a nyerő, de szoktunk neki adni gyümölcsöt is. Próbálunk átállni arra, hogy a reggelije változatosabb legyen.

Tízóraira és uzsonnára gyümölcsöt, vagy joghurtot szokott kapni. Gyümölcsök közül szereti a banánt, szőlőt, szilvát, körtét, barackot (bár ez utóbbit mostanában nem veszek, mert nincs szezonja és nem finomak) és megeszi az almát is.

Ebédre illetve vacsorára sokszor ugyanazt eszi, mint mi. Például múlt héten evett sárgaborsófőzeléket stefánia szelettel. A főzelékben a borsót jó puhára főztem és a stefánia szeletet egy villával összenyomva kapta meg. Imádta! De evett bolognai spagettit, rántott húst krumplival és rakott karfiolt is. Ezeket neki csökkentett sóval készítem, de a fűszerezése ugyanaz, mint nekünk. Vacsorára többnyire főzeléket szokott enni, ezek közül szereti a: krumpli-, zöldborsó-, sárgaborsó-, répa- és kelbimbófőzeléket.

Nem eszik még kenyérféléket, tejet, cukrosakat és persze amik a korának megfelelően tiltólistások (pl. magvak, méz stb.). Sajnos nem nagyon ízlik neki a sajt és a túró sem. De folyamatosan próbálkozunk és szerintem megjön majd a kedve ezekhez is. A joghurtot is két héten kezdte el enni, addig csak kóstolgatta.

Az étkezésekkor sokszor leteszek neki kicsi falatokat a tálcájára. Onnan próbálja azokat felcsipegetni, a hétvégén már elég ügyesen a szájába tette és evett is pár falatot így. Sokszor beleteszi a falatot a szájába, aztán ki is veszi, nem nyeli le. De már szépen megfogja az apróbb darabokat is.
Kanállal nem próbál még enni. De ha odaadom neki a kanalat, előszeretettel játszik vele, harapdálja, mindkét végét vizsgálgatja.
Ha nagyobb darab ételt adok neki a kezébe, azt általában megfogja, esetleg megnyalja, de csak párszor harapott eddig le falatokat.

Szóval étkezésekkor próbálom arra biztatni, hogy magától is fogjon meg ezt-azt és próbálkozzon enni. Egyébként ez a fajta szabadság nagyon tetszik neki. Élvezettel nyúl az ételekhez, akár bele is nyúl a tányérjába, a poharába. Fogodossa a kajákat, nézegeti, "beszél" hozzájuk.

Nincsenek megjegyzések: