2009. február 16., hétfő

Három dimenziós bábmese

Tegnap este megnéztük a Coraline című mesefilmet. Nem tudtunk a meséről túl sokat, csak azért mentünk el megnézni, mert én rajongok a mesefilmekért, főleg, ha három dimenzióban nézhetem őket :)
A filmet csak március 8-ától játszák Dublinban, így a filmfesztivál közönségének a privilégiuma volt megnézni a premiert. Mondanom sem kell, hogy a nézőtér tele volt. ...viszont alig voltak gyerekek! A vetítésen díszvendég volt maga az író, Neil Gaiman. A vetítés előtt elmondta, hogy mindent, amit látni fogunk a vásznon, az valódi, létező, megfogható tárgy. Ez ugyanis az első olyan három dimenziós mesefilm, amit kézzel készített bábokkal forgattak és nem számítógép számolta ki. Mindent, ami a vásznon megjelenik a emberek készítettek és mozgattak - nagyon nagy türelemmel - képkockáról képkockára (másodpercenként 24 kockáról van szó!).

A történet egy kislányról, Coraline-ról szól, aki szüleivel egy nagy vidéki házba költözik. A szülők nagyon elfoglaltak a munkájukkal és elhanyagolják Coraline-t. A ház emeleti lakásában egy hibbant orosz ex-artista lakik, míg az alsó lakásban két kiöregedett színésznő él. Coraline rátalál a házban egy titkos ajtóra, amely utat nyit egy párhuzamos világba. Az ajtó mögött rejlő világ sokkal szebb, jobb és érdekesebb, mint a valódi. Természetesen mindennek ára van. Az ajtó mögötti világ sem tökéletes, de mire ezt a kislány észre veszi, már komoly veszélyben van.
Nagyon szép, izgalmas és félelmetes mese, amit a három dimenziós technika még élvezhetőbbé, valóságosabbá tesz.

A vetítés után volt egy fél órás interjú / beszélgetés az íróval. Többek között elmesélte, hogy egy munkanapon k.b. 7 másodperc használható anyagot tudtak felvenni, így a 100 perces film több, mint két év alatt készült el.

Magyarországon a film március 12-én kerül bemutatásra. Mindenkinek ajánlom!

Íme a mese bemutatója:


Ez pedig egy rövid film arról, hogyan készült a mese:


Nincsenek megjegyzések: