2009. február 12., csütörtök

Bűnözés

Hallottam a tragikus veszprémi eseményekről. Borzalmas, hogy napjainkban ilyenek megtörténhetnek. Még elszomorítóbb, hogy ez a bűntény azóta "roma kérdéssé" fajult. 
Szerintem nem volt helyes a nyomozás korai szakaszában az elkövetők etnikai hovatartozását közzé tenni. A nem-romáknak egyszerű ilyenkor ujjal mutogatni a cigányokra. 
Hogy Járóka Líviát idézzem, az elkövető cigány volt, nem pedig "a" cigányok. Ez nagy különbség, amit sokan figyelmen kívül hagynak. A politikába most bele sem mászok (hogy mennyivel egyszerűbb és kényelmesebb a bűnözésből etnikai problémát generálni). Egyszerűen felfordul tőle a gyomrom! A nem-roma magyaroknak jól jön ez, mert így ők "kezüket mossák". A románoknak van okuk "cigányozni" és "magyarozni". 

Ebben a kaotikus helyzetben mindenki elfeledkezik arról, hogy itt emberölésről van szó, ahol az elkövetők etnikai hovatartozása lényegtelen. Ember ölt embert. A lényeg, hogy el kell fogni az elkövetőket és ki kell szabni rájuk a megfelelő büntetést. 

Láttam a napokban az interneten, hogy mennyien adtak hangot a cigányellenes nézetüknek. Ennyi évszázad után még mindig itt tartunk. Az ország szégyene, hogy ennyi idő után sem tudja orvosolni ezt a problémát. 
Én személyesen szégyellem - hogy mint főiskolát végzett, több nyelvet beszélő roma - mindezek elől elforulva, megfutamodva élem a kis életemet boldogan, viszont messze a hazámtól. 
Ilyen szempontból nagyon büszke vagyok anyukámra, aki annak idején elvégezte a főiskolát és tanárnő lett. Minél több ilyen kitartó roma származású értelmiségire lenne szükség Magyarországon. Anyu sokat tett, főleg a cigány gyerekekért. Tanárként képviseli a romákat a fajgyűlölettől cseppet sem mentes iskolában.

Nincsenek megjegyzések: