2013. szeptember 22., vasárnap

Nóri szösszenetek

Nóri fegyelemre inti apukáját: "Apa fogadj szót a gyereknek!" -ilyen amikor a fagyi visszanyal :)

A nyaralásunk során Nóri elég nehezen viselte az autózást (szerintem a meleg és a kanyargós út miatt). Ha észlelte, hogy leparkoltunk, mindig lelkesen kiáltotta, hogy "Megérkeztünk!!!" Egyik alkalommal nem szólt semmit és én elkezdtem, hogy "Meg..." mire Nóri szeme felcsillant és befejezte a mondandómat: "lepetés!" :)

Hazaérünk a vásárlásból, Nóri kédezi, hogy hol van apa. Mondom, hogy dolgozik. Nóri vigasztalóan magyarázza nekem: "Hát, valakinek dolgozni is kell."

Hallom, hogy süt a babáknak, kérdezem, hogy milyen sütiket készít. Mire Norca: "Dinnyéset, szőlőset és csípőset." Máskor ismét süt és sorolja, hogy miket tesz bele: "Kockacukrot, csokis kekszet és 5 deka lisztet és egy csipet sót!"

Nóri kimegy az erkélyre, ahol kicsit hűvösebb az idő, majd megállapítja: "Itt hideg van! Gyakorlatilag."

A radiátorra rakosgatja a mágneses számokat és közben mondja: "Ide rakom ezt a kis applikációt."

Nóri gyakran hízeleg:
"Apa! Olyan vagy, mint egy paripa!"
"Olyan vagy, mint egy pöttyös házikó!"
"Anya, olyan szép nagy vagy, mint egy gorilla!"

Tescoban Apa: "Kell vennünk kenyeret, ásványvizet és konyhai törlőkendőt... Ja! És Apának tusfürdőt." Megyünk, veszünk kenyeret, eltelik 5 perc. Apa: "Na, vettünk kenyeret, akkor most már csak ásványvizet és törlőkendőt kell venni." Mire Nóri: "És Apának tusfürdőt!" (Apa közben már ezt el is felejtette, de Norca emlékeztette :)

Nóri fakockákkal épít. Kérdezem, hogy mi lesz ebből. Mire Nóri: "Egy nagy vár... egy nagy castello." -ezt az olasz szót is a nyaralásunk alatt tanulta. Az érdekessége a dolognak, hogy ezt a nyaralás után két héttel mondta, úgy hogy ezt a szót azóta nem említettük neki.

Nóri kérdezi: "Ez mi?" Mondom neki: "Kuponok." Mire Ő: "Milyen kuponok?" Én: "Tesco-s kuponok." Nóri gondolkodik, majd megszólal: "Anya, a kupon az 'Q' betűs!" Hát, majdnem :)

Egyre többet kérdez, mi micsoda, mi mit jelent, nemcsak szavakra, de kifejezésekre is rákédez. Pl. a múltkor kérdezte, hogy mit jelent a "szerencsére", illetve az "ezek szerint".

Néha kitalál szavakat. Egyik este pl. azt mondta, hogy "szimbola". De vajon mikor olvasta a 14 karátos autót?... :)

Olvasgattuk az egyik könyvét. Kérdezi Nóri, hogy ez mi? Mondom, hogy kutyahami. Mire Nóri: "Az milyen?" Én: "Az olyan kaja, amiket csak a kutyusok ehetnek, direkt nekik készítik." Azóta minden állat a saját "hamiját" eszi. Azaz, ha Nóri eteti a játékállatokat, a cica "cicahamit", a kacsa "kacsahamit", a katica "katicahamit", a kukac "kukachamit" eszik.

Ebédhez készülünk. Nóri merít egy jó nagy kanállal a levesből, majd mielőtt bekapná, közli: "Na lássuk a medvét!" :D

Kinéz az ablakon és felkiált: "Anya odanézz! Ott egy fehér szivárvány!" Egy kondenzcsík volt az égen :)

Telihold van, Nóri nézi az ablakból: "Jajj de fényes ez a Holdacska! Hát megőrülök, hogy milyen fényes ez a Hold. Ez fantörpikus!"

Nóri felébred a délutáni alvásából: "Jó reggelt Anya! Hogy aludtál? Szépet álmodtál?" Ilyenkor olvadozok.

Nagyon illemtudó kislány. Reggel ébredés után követ mindenhová. Mondom neki: "Nóri, mondd meg apának, hogy csináljon teát." Norci odamegy apukájához: "Apa, légy szíves csinálj teát anyucinak kérlek!"

Befejezem az ebédet, mire Nóri: "Kedves egészségedre Anyuci! Úgy örülök, hogy ízlett!" Máskor a főztömet dícséri: "Anya nagyon ügyesen főzöl. Ez fincsi lett!"

Mesélés közben sokszor átveszi a mesélő szerepét, pl így: "A kutyus megfogta a cica kezét és felmentek a repülőbe. Elmentek Olaszországba venni sziénai barna ágyikót... aztán vettek fagyit és strandoltak is."

Nóri imád rajzolni, színezni, festeni. Gyakran odajön hozzánk és a kezével "kifest" minket. Engem általában szivárvány színűre szokott és mindig mondja, hogy "Te vagy a szivárvány anya." :)

Nóri kérdezi: "Ez mi?" Apa válaszol: "Az egy pulikutya." Mire Nóri: "Mit csinál a punikutya?" -ezen még mindig szakadok... :)


Nincsenek megjegyzések: