2013. szeptember 16., hétfő

Első hét az oviban

Egész pontosan az első két hét. Írtam már arról, hogy milyen volt az első napunk az oviban. Repül az idő és már túl is vagyunk az első két héten. Látványos a javulás: Nóri már csak reggel sír, mikor eljövök. Sok szülő csak "ellóg" és nem köszönnek el a gyerekektől. Szerintem ez nagyon csúnya dolog. Én mindig bekisérem Norcit és leülünk együtt játszani. Amikor látom, hogy már feloldódott (nem szopizza az ujját, leteszi a kis bárányát és játszik), elköszönök tőle és mondom, hogy majd délután jövök.
Ilyenkor már görbül lefelé a szája és ha kilépek az ajtón, akkor sír. Mindig hallgatózok és szerencsére egyre kevesebb ideig sír. Már percekben sem mérhető, kb. fél perc alatt megvigasztalódik. Ebben persze nagy érdemük van az óvónéniknek. Tudják, hogy Nórinak nehezebben megy az elválás, ezért egyikük ilyenkor mindig kifejezetten vele foglalkozik és gyorsan megvigasztalja, eltereli a figyelmét.

Ez a reggeli elköszönés egyre kevesebb időt vesz igénybe: a héten már 10-15 perc után eljöttem.

A délutáni találkozásokkor már egyáltalán nem sír. Sőt, pénteken volt az első nap, hogy a reggeli búcsúkor sem sírt és ma reggel sem volt sírás.

Nem sokat mesél magától, hogy mi történik az oviban, de az óvónők minden nap beszámolnak röviden arról, hogy miket csinál. Múlt héten játszott a többi gyerekkel: állatokat rakosgattak ki, autóztak, legóztak és már az óvónéniknek is odaviszi a játékokat. Elveszi a polcról azt a játékot, amivel játszani szeretne. Ha mindkét kezére szüksége van, a kisbárányát (amit itthonról szokott vinni) odaadja az óvónéniknek (szerintem ez a bizalom jele, aminek nagyon örülök).
Nem ért mindent, de utánozza a többi gyereket és minden foglalkozáson részt vesz. Sajnos nem nagyon eszik az oviban. Itthonról visz mindig tízórait, olyasmiket, amiket itthon szokott enni (gyümölcsök, keksz), de csak pár falatot eszik.

Pénteken mindig megkapjuk egy mappában a heti "műveit", így láthatjuk, hogy miket készítenek a benti foglalkozásokon.

A legmeglepőbb számomra, hogy a héten mondott pár szót, kifejezést angolul. Olyanokat, amiket biztosan az oviban tanult, pl. apple pie, that's a ..., butterfly, beautiful, very, big cat. Sokszor leül olvasni és angol hangsúllyal halandzsázik. Valahogy így:


A végéről sikerült levágnom, mikor pont azt mondta, hogy "Ez angolul volt!" -de Balázs a tanúm rá, hogy így volt (csúnyán is nézett rám, hogy miért állítottam le a felvételt... sorry!!!)

A múltkor nem említettem, de itt Írországban csak magán ovik vannak. Kétféle óvoda közül lehet választani: "playschool" és "Montessori". Mi az utóbbit választottuk. Minden ovi fizetős, de az állam az ún. "ECCE" program keretén belül egy év ovit finanszíroz (egész pontosan egy évig napi 3 óra óvodai tartózkodását fizeti a gyerekeknek). Nóri jövőre ingyen járhat majd ide (egész pontosan választhatunk, hogy 9-től 12-ig lesz ingyen, vagy 9-től 12:30-ig jár majd és ebben az esetben a napi fél óránként havi 50 EUR-t kell majd fizetnünk). Most a heti 3 nap óvoda havi 240 EUR-ba kerül.

Többen kérdeztétek, hogy Nóri szobatiszta-e már. Nem. Olyan ovit választottunk, ahol ez nem volt követelmény. Bevittünk egy csomag pelenkát és ha szükséges, kicserélik a pelusát.

Kérdeztétek, hogy mi Nóri jele az oviban. Nincs jele :) Nincs külön szekrénye a gyerekeknek. Egy-egy fogasuk van, ami alá van írva a nevük. Ide kell felakasztani a kabátokat. Benti cipő nem kötelező, de ha majd hidegebbre fordul az idő, mi mindenképpen viszünk be, hogy ne kelljen csizmában lennie.

Még néhány érdekesség: az oviban az a szabály, hogy bármilyen játékot le lehet venni a polcról. A szabad játékidő alatt azzal játszanak a gyerekek, amivel akarnak. Viszont, ha már nem játszanak vele, akkor vissza kell tenni a polcra, a helyére. Az asztalokon lévő játékokkal csak az játszhat, aki levette (persze a nagyobbak ha szeretnének játszhatnak közösen). Ezt a szabályt azért vezették be, hogy a kicsiktől a nagyobbak ne vegyék el a játékokat.

Végül íme néhány fotó az oviról:

Olvasósarok
Ezekről a polcokról válogathatnak a gyerekek a szabad játék során.
Ezekről a polcokról válogathatnak a gyerekek a szabad játék során.


Nincsenek megjegyzések: