2013. április 10., szerda

Hétvégénk: Killiney Park és kakaós, zserbós tekercsek

Szombaton gyönyörű napos idő volt. Ilyenkor gondolkodás nélkül kimegyünk a szabadba. Tök mindegy, hogy hétvégére takarítás volt a program, vagy főzés. A házimunka megvár, a jó idő viszont nem.

Szóval reggeli után összepakoltunk, kocsiba vágódtunk és elmentünk a közeli Killiney Park Hill-re. Hugomékkal voltunk itt először tavaly és nagyon megkedveltük ezt a helyet. Tőlünk pár perc autóval. Van egy játszótér és a parkolótól - kisgyerekkel - kb. fél óra az út a kilátóig. Ismét pazar volt a látvány.


Nóri ezúttal nagyon élvezte a kis kirándulást. Ismételgette, hogy "az erdőben kirándulunk" és folyamatosan mondta, hogy miket lát: "baba látja a sok fát, a faágat, a kavicsot, a kutyusokat, a felhőt, a virágot, a nénit, a bácsit" stb. stb.



Ebédre haza is értünk és Nóri a szokásos időpontban, egy óra körül el is aludt. Jól lefárasztuttok, mert három órát szundított.

Vasárnap itthon voltunk. Balázs thai green curry-t készített. Nóri is megkósolta és ízlett neki :) Pedig gazdagon volt fűszerezve (koriander, chili, újhagyma, gyömbér, citromfű, lime levél... csak néhány a hozzávalók közül).
Délután készítettem a szokásos, jól bevált receptem szerint egy brutál finom, pihe-puha tésztájú - és ami a lényeg: minimális munkával járó - kakaós és zserbós csigákat.


Milyen a zserbós csiga? Na, semmi különös, csak baracklekváros (és most darált dió hiányában) mandulás. Valami isteni lett! Már egyszer feljegyeztem a receptet, de most megint leírom, ezúttal az eredeti "bögrés" mértékegységben adom meg a mennyiségeket.

Összemelegítünk:
2 csésze tejet
1/2 csésze olvasztott vajat
1/2 csésze cukrot

Megvárjuk, amíg langyos lesz (nagyon fontos, ugyanis ha túl meleg, az élesztőgombák elpusztulnak) és ekkor beleöntünk:
2 és 1/4-ed teáskanál porélesztőt
4 csésze finomlisztet

Ezt egy kanál segítségével jól összekeverjük, majd fóliával egy órára letakarjuk. Egy óra alatt az élesztő dolgozni kezd és a masszánk jól megemelkedik.

Ekkor tegyük bele a következők keverékét:
1/2 csésze finomliszt
1/2 teáskanál sütőpor
1/2 csapott teáskanál szódabikarbóna
1 csapott teáskanál só

Ezt is keverjük bele és itt három választásunk van:
1. egy nagy tálban lefedve egy éjszakát a hűtőben pihentetjük
2. egy nagy tálban lefedve kb. fél órát pihentetjük
3. pihentetés nélkül elkezdünk csigákat gyártani

Mindhárom módszer működik, de szerintem egy kis pihentetéssel puhább lesz a tészta. Ha egész esete a hűtőben áll, az sem tesz rosszat neki. Sőt, ez nagyon praktikus, mert így a pihentetés után akár reggelire is elkészíthetjük a csigákat.

Bármelyiket is választjuk, lisztezett felületre kell borítani a tésztát. Kicsit átgyúrjuk, de nem kell agyonlisztezni, mert túl nehéz lesz tőle a tészta. Az a jó, ha kicsit ruganyos a tésztánk.

Ezután jön a móka: téglalap alakúra nyútjuk, majd tetszőlegesen töltjük (pl. olvasztott vajjal lekenjük és bőven megszórjuk cukrozott kakaóval, vagy fahéjas cukorral, vagy lekvárral lekenjük és darált dióval/mandulával megszórjuk, vagy pudinggal töltjük... tényleg izlés és kedv kérdése, hogy ki mivel szeretné tölteni). Ezután a hosszabbik végétől feltekerjük és kb. 1,5-2 cm-s szeletekre vágjuk. Kapcsos tortaformát sütőpapírral bélelünk és pár centi távolságra egymástól felsorakoztatjuk a a csigákat. A tekercsekkel megpakolt tepsit letakarjuk és 20-30 percet kelesztjük  a tésztát.
Majd 180 fokos, gőzös sütőben 25-30 percig sütjük.

Ha elkészültek, még melegen lekenjük a csigákat olvasztott vajjal, vagy langyos tejjel. Ebből az adagból két 24 cm-es tortaformát tudunk megtölteni.

Tényleg érdemes kipróbálni. Másnap is finom, puha a tésztája. Nem ismerek ennél egyszerűbb élesztőtésztás receptet. Briliáns, hiszen a többszöri kelesztés miatt a tészta könnyű, puha lesz, viszont a melós részét -a dagasztást- kihagyjuk teljesen. Épp ezért, akár kezdőknek is ajánlom. A receptet Piszkénél láttam, aki PW-től hozta. Piszke egyébként azon kevés gasztroblogger közé tartozik (Limarával együtt és azt hiszem más nincs is), akitől már rengeteg receptet kipróbáltam és soha nem csalódtam. Ha valamilyen receptre van szükségetek, bátran ajánlom a blogját!

Nincsenek megjegyzések: