2013. január 14., hétfő

Nóri dumál

Mióta otthon voltunk Nóri egyre többet dumál. Szinte minden nap mond valami újdonságot. Kezd rövid mondatokban beszélni. Néha már mond ragokat, használ jelzős szerkezeteket és a különböző igeidőket is használja. Ez egy nagyon édes korszak. Csak kapkodom a fejemet, hogy milyen gyorsan fejlődik. Tényleg élmény minden új szó, minden új mondat, minden próbálkozás.

Jöjjön néhány szösszenet:

Vonatosat játszunk. Kapott Nóri egy IKEA-s vonatpályát, néhány vonattal együtt. Ezekből építünk pályát és tologatjuk a vagonokat. Közben mindig éneklem a "Megy a gőzös"-t. Egyik nap meg-megálltam a sorok végén, hátha Nóri majd befejezi az adott sort, de várhattam... Norcit ugyanis nem nagyon érdekelte a dolog. Majd a szokásos befejezés "Elől ül a masiniszta, Ki a gőzöst, ki a gőzöst igazítja." helyett úgy énekeltem, hogy "Elől ül a masziniszta, Hátul meg a krumplifejű palacsinta." Mondanom sem kell, hogy ezt azonnal ismételte utánam. Majd rögötn mondta, hogy "Nóra kér palacsincsin". Ezt addig mondogatta, míg este 7-kor neki nem álltam palacsintát sütni...

Másik éneklés alkalmával történt:
Anya: - Boci, boci
Nóri: - Taaar.... kaaaa...
Anya: - Se füle, se
Nóri: - Faaaar.... kaaaa...
Anya: - Odamegyünk
Nóri: - Laaaak... taaaaa...
Anya: - Ahol tejet
Nóri: - Kaaaap... taaaa...

Mostanában, hogy sokszor szívtuk Nóri orrát, az orrszívás után mindig adtam rá puszit neki és megkérdeztem, hogy "jobb?". Pár nap elteltével a puszi után magától mondta, hogy "jobb" (azaz "lobb"). Azóta is a vigaszpuszik után rögtön mondja, hogy "jobb" :)

Múlt héten tanítgattam Nórinak a teljes nevét, de nem sok sikerrel. Majd egyik nap paradicsomos gombócot főztem. Együtt néztük ahogy főnek a gombócok. Megkérdeztem Nórit, hogy ki eszi meg ezt a sok gombócot. Mire jött a válasz, hogy "Lécz Nóra" :)
Azóta már többször is mondta a teljes nevét. Egyik nap pl. pelenkázás közben mondta, hogy "Lécz Nóra lába csupasz" :)

De ilyeneket is mond már:
"Apa nincs, apa dolgozik, apa este jön."
"Apa nincs, elment vonat, dolgozik."
"Most nem szeretne." (ez szeretnék akar lenni)
"Baba eszik fincsiség."
"Baba éhes, pocó éhes, hamm, hamm."

Az egyik nagy kedvencem, amikor hív minket és szól, hogy "Anc/Apa dele, dele, csüccs ide!"
Ma ebéd közben mondta, hogy "csupa krumplifőzelék" (és közben mutatta a kezét). Fürdéskor pedig egy flakonnal játszott és ahogy öntötte ki belőle a vizet, mondta, hogy "Odanézz, sok-sok bubi!"
De nem is folytatom a sort, mert rengeteg dolgot mond, ismétel, kommentál. Sokszor egyes szám harmadikként emlegeti magát. Cukker! :)

Ezeken kívül már sok mondókának és dalnak ismeri a sorvégeit. Illetve egy angol dalocska első sora is megy már neki:


Egyik nap letettem délután aludni, de hallottam, hogy még játszik, ezeket mondta közben: "egyik láb, másik láb, kettő van, fincsi (???), mackó itt, fincsi, tente, most tente, egyik, másik, utolsó." De nagyon hosszan mondogatta a szavakat, csak ezeket sikerült megjegyeznem.

Az alapszótárában már benne van a kérem, köszönöm, szívesen, tessék, bocsánat és próbálja mondani azt is, hogy egészségedre (miután tüsszentünk).

Vannak "Nóri szavak" is. Ezek közül a kedvenceim a "zives" (azaz vizes) és a "bocsáta" (azaz bocsánat) :)

A beszéden kívül nagyon jól halad a halandzsázásban is. Néha elkezdi és percekig csak mondja, mondja a magáét. Nagyon édes! Imádom! Hétvégén sikerült is egy kicsit ebből elkapnom:


És akkor még egy videó. Ezúttal dínókkal dekoráltuk ki Nóri falát (Ő választotta ezeket a matricákat). Nagyon szereti, midnen nap többször is megnézzük őket:

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Most bukkantam rá a kéz-láb-és száj betegség kapcsán a blogodra. Lenne 1-2 kérdésem privátban.
Meg tudnád adni az email címed?
Előre is köszönöm.
Antónia

Eszter írta...

Persze: szaboeszterkatalin kukac gmail pont hu

Névtelen írta...

Szia!
Ma már kétszer is küldtem levelet Neked, de visszadobja folyamatosan a leveleket nekem, hogy nem jó az email cím. :o( Speciális karakterek pl. pontok vagy számok nincsenek az email címedben?
Köszi.
Antónia

Eszter írta...

Jajj ne haragudj! Hülye vagyok: a vége pont com