2010. március 6., szombat

TV programajánló március 8-ára

Egy véletlen következtében találkoztam először Hayao Miyazaki egyik mesefilmjével. Évekkel ezelőtt otthon voltunk anyuéknél és a TV-t kapcsolgatva megakadt a szemem egy japán anime mesén. A rajzfilm már az utolsó harmadában járhatott, amikor bekapcsolódtunk, de így is nagyon érdekes, magával ragadó volt. Mint később kiderült, ez volt a Chihiro szellemorszgában című mese. Később láttam ezt a mesét elejétől a végéig és nagyon megszerettem. A grafika, a zene, a történet mind nagyon kidolgozott. Nem hiába kapott Oscar-díjat, mint legjobb animációs film.
A mondanivalója és a karakterek teljesen mások, mint az általunk megszokott nyugati rajzfilmeké. A Miyazaki mesékben nincs teljesen jó, vagy rossz főhős. A pozitív hősöknek is vannak negatív tulajdonságai vagy gyengeségei és a "gonosz"-oknak is vannak erényeik. A mese végére pedig a hősök jellemfejlődésen mennek keresztül és a happy-end nem garantált.


Mikor kijött a mozikban Miyazaki új filmje - A vándorló palota - kérdéses sem volt, hogy megyünk és megnézzük. Ebben a filmben sem csalódtunk! Összetett, kidolgozott történet, varázslatos mesevilággal, ami feledhetetlen szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A humor, amit a rendező belevisz a filmjeibe nagyon tetszett.
A film egy fiatal lányról szól, akit elátkoz egy gonosz (?) boszorkány, minek hatására a lány öreg nénivé változik. Az öreg néni elszegődik házvezetőnőnek Howl-hoz, a varázslóhoz, aki egy vándorló palotában él. Imádom ezt a mesét!


Itt Írországban a "Film 4" TV csatornán hétvégén délutánonként szoktak ilyen japán anime filmeket játszani. Többek között Miyazaki filmeket is. Így láttuk már a Porco Rosso - mesterpilóta című mesét és nemrég A vadon hercegnőjét. Ez utóbbi is nagyon egyedi és kedves mese. Érdekesség: a karaktereket és a történetet 16 év alatt dolgozta ki a rendező.

Ma délután voltunk moziban itt Dun Laoghaire-ben. Hayao Miyazaki legújabb, 2008-as mesefilmjét, a Ponyo a tenger szikláin-t néztük meg. A mese hozza a Miyazakitól megszokott stílust, minőséget és szórakoztatást. Ezt a mesét kisgyerekeknek is ajánljuk, a többit kevésbé.


Most láttam, hogy otthon március 8-án, azaz hétfőn 11:15-től leadja majd a TV2 A vándorló palotát. Mindenkinek ajánlom!

Nincsenek megjegyzések: