2010. március 24., szerda

Kerry megye

Már régóta terveztük, hogy ellátogatunk Kerry megyébe. Múlt hétvégén sikerült összehoznunk ezt túrát! Péntekre és hétfőre mindketten szabit vettünk ki, úgyhogy négy napunk volt körülnézni.
Kerry megye fő látványosságai a Ring of Kerry útvonalon találhatóak. Ez egy 180 km hosszú körút az ország dél-nyugati részén. Szinte minden szakasza lélegzetelállítóan gyönyörű.

Pénteken korál reggel indultunk itthonról és Killarney felé vettük az irányt. A 300 km-es úton sehol sem álltunk meg hosszabb időre, de így is majd' öt óra volt leérni. Délután három óra körül érkeztünk meg a szállásunkra, a Fairview guesthouse-ba, amit Terényi Zoliék ajánlották.
From 2010-03 Ring of Kerry tour
Nem csalódtunk a Fairview-ban. Nagyon igényes, négy csillagos hotel, megfizethető áron. Mivel szezonon kívül látogattunk oda, Bed & Breakfast árban volt a szobánk: 32 euró volt egy éjszaka egy főre és ebben benne volt a meleg reggeli is.
Gyors lepokalás után mentünk is a Killarney Nemzeti Parkba. Mivel esőre állt az idő, nem vállalkoztunk nagyobb túrára, inkább ellátogattunk a közeli Ross Castle-be. Ez egy 15. századi toronyház, amit nagyon szépen renováltak. Egy pici múzeum is van benne, de a szobákban is van berendezés különböző korokból. A belépő tartalmazott egy 30 perces túravezetést. Az idegenvezetőnk egy fiatal ír lány volt, nagyon szépen, artikulálva és lassan beszélt (ami elég szokatlan Írországban). Érdekes dolgokat mondott a "kastély" (ami inkább erőd) történelméről és a korabeli funkcióiról. Szerintem nagyon érdekes volt. A kastély körül nagy park és egy közepes méretű tó van, de sajnos olyan csúnya volt az idő, hogy nem tudtunk körbenézni és nem is fotóztunk. Este elmentünk vacsorázni egy helyi pub-ba, ahol magyar pincérlányt fogtunk ki, akivel beszélgettünk is egy keveset. Balázs marha steak-et evett én pedig kipróbáltam a Guinness-es marha ragut... Hatalmas adag volt és isteni finom volt. Majdnem mindet megettem! Akkor nagyon jól esett, de este sokat forgolódtam.

Másnap reggel egy jó kis "irish breakfast" után újult erővel folytattuk a túránkat.
A Ring of Kerry-n haladtunk tovább, nyugati irányba. A körúton az óramutató járásával ellentétes irányban praktikus menni, mert a túrista buszok is arra járnak és így elkerülhető, hogy a szűk vidéki utakon kerülgetni kelljen a nagy buszokat. Szerencsére nekünk ilyen problémánk nem volt. A szezon majd húsvét után indul be, úgyhogy kellemes tempóban, fennakadások nélkül tudtunk haladni.

Szombaton az első megállónk az un. Kerry Bog Village volt. Ez egy 18. századi ír falu, olyasmi mint otthon Hollókő, de ez kisebb. Itt is érdemes volt megállni.

A következő megállónk egy sziget volt: Valentia Island. A szigetet 1971 óta köti össze híd a szárazfölddel (értsd: a nagyobb szigettel, azaz Írországgal :). Itt maga a táj az, amit csodálni kell.
Jól látszódnak innen a Skellig szigetek, amiket sajnos most nem tudtunk meglátogatni, mert a turistákat szállító hajók csak Húsvét után közlekednek.

Kora délután érkeztünk meg a második szállásunkra. Második esténken az óceán parton egy kis öböl mellett szálltunk meg, a Beach Cove Bed & Breakfast-ben.
Ez egy kis családi B&B. A házigazdák nagyon kedvesek, a szobák takarosak, a kilátás pedig egyszerűen pazar volt.
Itt kicsit pihentünk a parton, játszottunk a helyi kutyusokkal.

Délután elmentünk Portmagee-be. Itt egészen véletlenül összefutottunk egy nagyon kedves kolléganőmmel és a barátjával. Azt tudtam, hogy ők is a Ring of Kerry-n lesznek amikor mi, de csak véletlen volt, hogy pont egyidőben jártunk a körút ugyanazon pontján. Együtt ebédeltünk velük és beszélgettünk mindeféléről, majd elbúcsúztunk tőlük és dél felé vettük az irányt, hogy keressünk egy jó helyet, ahonnan jó lehet látni a naplementét.


Vasárnap egy hatalmas "irish breakfast" után felkerekdtünk és indultunk tovább a "Ring"-en. Több helyen is megálltunk nézelődni. Igazából tényleg a táj az, amiért érdemes ide ellátogatni. Caherdaniel-nél lementünk a partra. Egyszerűen mesés volt ez a partszakasz: végig finom homokos part, szép sziklák. Az idő is nagyon szép volt, úgyhogy élvezhettük a napsugarakat. Nekem eddig Írországban ez a kedvenc tengerpartom, nem tudom megmondani miért... Voltak különleges sziklák, hatalmas kövek, sekély part. Nem volt zsúfolt: rajtunk kívül csak a helyiek sétáltak arra. Annyira szép volt és nyugtató is egyben. Nem tudom igazán szavakba önteni.

Itt pihentünk egy kicsit: én sétáltam a parton, Balázs pedig sziesztázott egy hatalmas kövön feküdve, amit előtte már felmelegített a Nap :).
Felfrissülve folytattuk az utunkat. Még a B&B-ben kaptunk egy ötletet a házigazdánktól, hogy Sneem-nél ne délnek folytassuk az utunkat a Ring of Kerry-n, hanem térjünk le az R568-ra, észak-kelet felé, mert ezen az úton többet lehet látni a tengerből. Így érkeztünk vissza Killarney-be és újból bejelentkeztünk a Fairview-ba.

Utolsó napunkon, azaz hétfőn reggel elmentünk a Killarney Nemzeti Parkban található Muckross House-hoz.
Szerettük volna megnézni a körülötte lévő birtokot, de sajna elkezdett esni az eső, így inkább kocsiba pattantunk és mentünk tovább a park belseje felé. Elmentünk a Torc vízeséshez, ahol az erdőben tettünk egy kis sétát.

Pont akkor eredt el az eső, amikor beültünk az atóba, de pár percel később kisütött a nap. Ez lett az eredménye :)
Rövid szivárvány-fotózás után tovább autóztunk a Ladies View-hoz.

Balázsnak támadt ezek után az az ötlete, hogy menjünk végig a Gap of Dunloe útvonalon. Ha Kerry-ben jártok, csak ajánlani tudom! Szerencsére délután már napos időnk volt, így tudtuk élvezni a látványt és szép képeket tudtunk készíteni. Itt megnézhetitek az összes képet: http://picasaweb.google.com/leczbalazs/201003RingOfKerryTour#


Délután 4 körül indultunk vissza Dublinba és 9 óra előtt valamivel már itthon is voltunk.

Meseszép tájakon jártunk, sok érdekességet meglátogattunk. Kerry megye és a Ring of Kerry kötelező program. Kihagyhatatlan!

Nincsenek megjegyzések: