2014. november 20., csütörtök

Andriska fél évesen

Andriska októberben volt fél éves. Már Nórival is mindig hajtogattam, hogy biza milyen gyorsan repül az idő. Na de most! Mintha gyorsított felvételen pörögnének a napok, a hetek. Tényleg nem tudom elhinni, hogy már 6 hónapja, hogy megszületett a mi csodás kisfiunk.


Kedden voltunk a fél éves státuszvizsgálaton. A védőnő megmérte Andrist: 69 cm hosszú és 8,5 kg volt.


6 hónaposan a következők szerint alakultak Andriska napjai: 7 és fél 8 között ébredt. Délelőtt és délután is aludt 1-1 órát, szinte óramű pontossággal 1 órát. A köztes időkben sokat játszott a játszószőnyegén. Szereti a csörgős, zörgős, színes játékokat, a pici labdákat. De minden játéknál jobban érdeklik a kábelek és a műszaki kütyük (telefon, tablet, hifi, stb.). Ezekért bármilyen messzire képes elkúszni. Hiába, na! Igazi mérnök gyerek.
Este 7 körül szoktuk őt fürdetni. Imád a kiskádban pancsolni. Sokszor Nórival együtt fürdetem őket, de az is előfordul, hogy Andrist a kiskádban fürdetem. Ilyenkor muszáj őt a kiskáddal együtt a nagykádba tennem, mert annyira pancsol, hogy több víz megy ki a kádból, mint amennyi bennemarad. Fél 8 körül pedig már alszik is.
Esténként sokszor ébred, akár másfél-két óránként is felsír, egész biztosan a fogzás miatt. De ha nyugis az esténk, akkor csak 3-4 alkalommal ébredünk.

Nappal is mutatkoznak a fogzás tünetei. Rágja a kezét, az öklét, a játékokat, de szerencsére nem nagyon nyűgös.

Elkezdtük a hozzátáplálást. Már régóta érdeklődik a kaják iránt és nagyon vártam már, hogy betöltse a 6. hónapot. Almalével és reszelt almával kezdtünk, de ezek nem arattak olyan hatalmas sikert. Aztán megkóstolta a sütőtököt. Na, ez már határozottabban jobban tetszett neki. Ennek különösen örülök, mert végre lesz egy cinkosom a sütőtök evést illetően :) Kóstolt már sárgarépát, paszternákot, csicsókát és a héten őszibarackot is (ez utóbboból nyáron bespajzoltam egy jó adagot a fagysztóba). De legjobban a sütőtököt szereti. Ebédre és vacsira is kap már ezekből püréket. Az étkezések után szokott még szopizni is. Lassan reggelire is szeretnék majd neki adni valamit. Próbáltuk a babaműzlit tápszerrel kikeverve, de nem szerette. Illetve rágcsált már pirítós héjat is, ezzel le is tudtuk a glutén bevezetését. Nekem nagyon szokatlan, hogy egyébként minden kaja iránt rendkívül nagy érdeklődést mutat. Ha mi eszünk, neki is ennie kell, azonnal követeli, hogy felvegyük és hogy megkóstolja a kajáinkat, akkor is ha ő már evett előtte. Pár dologból kapott egy-egy falatot vagy nyalást (pl. karfiolpüré, párolt káposzta, megnyalta a mandarint), mert szó szerint kinézi a falatot a szánkból és ordít, ha nem kap.

Andriska egyébként nagyon nyitott, érdeklődő, jókedvű, mosolygós baba. Nagyon szereti a társaságot. Ha jó az idő, mindig kimegyünk sétálni. Ha más nem, akkor Nóriért elgyalogolunk az oviba. Nagyon szeret a babakocsiban ücsörögni, nézeldőni. Ha épp álmos, akkor el is alszik benne.
Egyre többet kommunikál: gügyög, gagyog, ha a nevét mondjuk fordítja a fejét. Ha megkérdezem, hogy hol van apa, Nóri, akkor feléjük néz. 6 hónaposan tapsolt először kérésre és egyszer már integetett is, amikor mondtam neki, hogy "pá-pá" (de nem hiszem, hogy ez tudatos volt :).


Kb. 1 hónapja kezdett el kúszni és azóta lelkesen gyakorolja. Négykézláb is gyakran szokott lenni és ilyenkor szereti magát előra-hátra hintáztatni.


Ma pedig kapaszkodva felült, majd szintén kapaszkodva feltérdelt és roppant boldog volt. Még nem elég erős és nem tudja magát sokáig tartani, így eldől, elesik, de nem bánja, tántoríthatatlan és semmi veszélyérzete nincs. Mindig szem előtt kell tartanom.

Imádja Nórikát! Ha Nóri játszik mellette, akkor akár órákat is nézi Nórit és együtt "játszanak". Ez nemcsak praktikus, de hatalmas boldogság, hogy jól kijönnek és így szeretik egymást.

Nincsenek megjegyzések: