2013. június 23., vasárnap

Képes beszámoló erről-arról

Hú rengeteg dolog történt velünk a Kerry megyei látogatásunk óta. Csak épp kevés az időm, hogy mindenről beszámoljak. Most igyekszem pótolni a lemaradásomat.

Pár nappal azután, hogy visszaértünk Bettiéktől, indultunk is tovább. Ezúttal Magyarországra mentünk látogatóba. Az otthoni kis vakációnk - mint mindig - most is nagyon jól telt. Sikerült a barátainkkal is találkozni, aminek különösen örültünk, ugyanis rég találkoztunk vélük és sokuknak a közelmúltban született kisgyereke. Épp itt volt az ideje, hogy személyesen is találkozzunk a kis lurkókkal. Nóri jól bírta a nagy társaságot. Bár egy óra elteltével már mondta, hogy "mostmár menjünk haza", de jól érezte magát.

Én sajnáltam, hogy nem volt igazi nyári idő az ottlétünk alatt. Pont kifogtuk a borongós, hideg időt, de Balázs kifejezetten örült, hogy nem volt döglesztő meleg.
Nóri nagyon élvezte az otthon töltött időt. A nagyszülők kényeztették. Nagyon tetszett neki a sok finomság, Balázséknál a "hatalmas kert" - ahogy Ő mondta. Nagyon megmaradt az emlékezetében, mert azóta is emlegeti. Tetszett neki a sok rokon gyerek (Réka, Balázska, Árminka és Livike is). Nagyon élvezte, hogy Dodi kis hintót varázsolt neki a talicskából és elvitte őt jópár körre a kertben. Anyukáméknál imádta a nagy lépcsőt, ami az emeletre vezet fel. Megnéztük a csirkéket és a pici nyuszikat, amiket most már sokkal jobban értékelt, mint a legutóbbi látogatásunkkor.
Szóval rengeteg új élménnyel gazdagodott. Mi Balázzsal sokat pihentünk, sokat ettünk és kihasználtuk, hogy végre van segítségünk. Örömmel adtuk át Nórit bárkinek, aki gyerekezni akart egy kicsit.

Miután visszaértünk, pár nap alatt visszarázódtunk az itthon megszokott kerékvágásba. Többek között ezeket csináltuk:

Voltunk a közeli strandon.
Sétáltunk a kikötőnél. Ezen a részen nem nagyon szoktunk járni, így Nórinak újdonság volt, nagyon tetszett neki. Azt mondta "Ez olyan mint a nagy játszó." És tényleg :)

Ez volt a "kígyó":


Ezt a kis virágos ruhát anyutól kaptuk, a napszemüveget pedig Krisztiéktől. Mindkettő nagy sláger most :)


Jártunk a Botanikus Kertben, amit eddig vétek volt kihagyni. Ha tehetitek látogassatok el!


Ez most a kedvenc közös fotóm Nórival. Épp sétálni indultunk és a liftben kaptam el ezt a pillanatot.

Ez pedig két igen jól sikerült süti. A néró Balázs kedvence és már évek óta nyaggat, hogy süssek ilyet. Idén apák napjára ezt kapta :)
Eddig abban a tévhitben éltem, hogy ez egy macerás sütemény. Igazából pofonegyszerű és nagggyon finom. Limara receptjét használtam és mit mondjak?... A cukrászdai néróért nem rajongok. Az emlékeimben kicsit száraz, kevés lekvárt látott, émelyítő aprósüti élt. De ez... hát ez valami isteni lett! Alig tudtam vele leállni.


Ez pedig egy meggyes pite. A receptje nagyon egyszerű. Sima omlós linzertészta. Az alját kevés darált mandulával szórtam meg és csak simán rászórtam a meggyet, amit előzőleg pici fahéjas porcukorral kevertem el. Egyszerű, de nagyszerű!


Most pedig következzen sok-sok játszós kép. Itt épp egy virágot rakott ki Nóri a csipeszekből -szerintem nagyon szép virág lett :)


Ezt közösen építettük. Balázs anyukájától kaptuk a legókat és Nóri imdája! Naponta többször is építünk, itt egy lépcsős házat készítettünk. Nóri szokta kitalálni, hogy mit építsünk és adja a darabokat, én pedig pórbálom megvalósítani.


Ez is építős, csak kockákkal. Ezt teljesen egyedül építette. Ez egy város :)


Ezt múlt héten sikerült beszerezni. Szintén nagy kedvenc.


Egyik nap, amíg a hajamat szárítottam, ezzel a kis semmiséggel kötöttem le Norcit. A játék jól indult, de egy idő után elfogyott a türelme, mert nem mindig sikerült beledugnia a lyukba a zseníliadrótot. De azért jó móka volt.


A végére hagytam egy nagyon jó kis házi foglalkozást. Ági blogján olvashattok az ún. Házi Manó Kuckó foglalkozásokról. Kisgyerekek számára tökéletes elfoglaltság, főleg esetleg rossz idő esetén. Mi heti egy alkalommal csináljuk. Eddig két foglalkozáson vagyunk túl és mindkétszer remekül szórakoztunk!

A foglalkozások nálunk a következőképp zajlanak:
- zenével (mindig ugyanazzal) indítunk
- mesét olvasunk az adott témában
- valamilyen logikai közös játékot játszunk az adott témában
- "kreatív rész", amikor az adott témával kapcsolatosan "alkotunk" valamit közösen
- szabad játék

Ez összesen 40-50 perc szokott nálunk lenni, ami tökéletes, mert Nóri kb. ennyi idő után fárad el. Ennyi ideig tud koncentrálni és követni az utasításokat, illetve figyelni, hogy miről is van szó.

Az első foglalkozás témája nálunk a mozdony volt. Áginál részletes leírást találtok ezzel kapcsolatosan. Mi elolvastunk az egyik közlekedési eszközökkel kapcsolatos meseköknyvünket. A végén megbeszéltük, hogy melyiket ki vezeti (autót apa/anya, buszt a sofőr, repülőt a pilóta, a vonatot a mozdonyvezető). Mondtam, hogy ma a mozdonyról fogunk beszélgetni. Aztán elénekeltük a "Megy a gőzös"-t. Elmondtunk pár vonatos mondókát (amik a Kerekítős könyvünkben vannak).
Ezután Nóri kirakózott. Természetesen közlekedési eszközös témájú kirakót választottam. Ezek két részből állnak és már régóta ügyesen kirakja őket. Most megbeszéltük, hogy melyik hol megy (az autó az úton, a repülő a levegőben, a hajó a vizen, a vonat pedig a síneken). Majd az asztalhoz ültünk.
Nóri már a színes boríték láttán teljes izgalomba jött. Nagyokat sikongatott, hogy "ez valami színes!!!" :)


Elővettem az előre kivágott alakzatokat. Először megbeszéltük, hogy melyik micsoda és milyen színű (kör, négyzet, téglalap, trapéz stb.). Majd megmutattam, hogy hogyan lehet ezekből mozdonyt építeni. Ezt a részt nagyon szerette Norca. Többször levette a formkákat és Ő is kirakta a mozdonyt egyedül. A mozdonyt pedig a maci vezette :)
Aztán a formákat oda is ragasztottuk és rajzultunk rá füstöt.Ezután még volt egy aranyos rész: nápolyiból (kekszből is lehet, csak Nóri azt nem szereti) és gyümölcsökből kiraktam egy mozdonyt. A feladat itt az lett volna, hogy ugyanolyan hozzávalókból Nóri is csináljon egy mozdonyt, de erre már nem került sor, mert amint meglátta a finomságokat, felfalta mindet :)

A végén még lett volna szabadjáték az IKEA-s sínpályákkal, vonatokkal, de Nórinak már ennyi is elég volt. Inkább ment és babázott.

Nagyon jól sikerült ez a foglalkozás és remélem rendszer lesz belőle. Ezúton is hatalmas köszönet Áginak a sok-sok jó ötletért!

A következő héten repülőkkel foglalkoztunk. Hasonlóképp zajlott a foglalkozásunk, csak most a kreatív résznél ezt a rajzot készítettük. Illetve volt egy kicsi fizikai kisérletünk is a hatás-ellenhatás törvényével kapcsolatosan. Minderről Ági erre vonatkozó posztjánál többet olvashattok.


Hát ilyesmikkel ütjük el mostanság az időnket. Balázs egyébként a héten háromnapos csapatépítésen volt Franciaországban. Pénteken ért haza, de ma délután már ment is továb Münchenbe. Majd jövő pénteken fog hazajönni. Addig Nórival kettesben leszünk. Azt hiszem a héten sem marad el nálunk a Manó Kuckó :)

Ez a pár fotó pedig tegnap este készült. Szivárvány és "supermoon" a nappalinkból :)Nincsenek megjegyzések: