Szóval a múlt hétvégén rétest sütöttem. Olyan büszke vagyok magamra, mert én gyúrtam, nyújtottam, húztam a tésztát. Ahhoz képest, hogy ez volt az első próbálkozásom, nagyon finom lett az eredmény, bár a külalakon még van mit fejleszteni.
From Dun Laoghaire |
From Dun Laoghaire |
Már a hét elején azon törtem a fejemet, hogy mit süssek legközelebb. Nem kellett rajta sokat gondolkodni. Limara blogján ismét egy nagyszerű csemegét találtam, úgyhogy tegnap a kolbászos krumplileves után ez volt a desszert.
A recepten nem változtattam semmit. Az elkészítés kicsit módosult, mert nekem nincsen kenyérsütőgépem, illetve a robotgépem dagasztópálcája megadta magát, így menet közben átváltottam "manuális módra". Hát a kézzel való dagasztás nem volt egyszerű, de nagyon megéri!
Kalácsrajongóknak mindenképp' ajánlom. Aki annyira nem szereti a kalácsot, annak pedig főleg, mert Balázs sincs oda értük, de ez még neki is nagyon tetszett. Szóval mindenkit csak biztatni tudok: kalács sütésre fel!
Én lefeleztem az adagot, amiből egy kalács lett, ez kettőnknek bőven elég volt. Íme a recept: kezdjük azzal, hogy 90 ml langyos tejet és 30 ml langyos vizet összekeverünk egy teáskanál cukorral és fél csomag (kb. 2 teáskanál) szárazélesztővel és ezt felfuttatjuk. (Természetesen sima élesztővel is működik a dolog, csak itt felénk olyat nem lehet kapni.)
From 2011-03-31 Kalács |
Majd 30 dkg finomlisztet bele kell szitálni egy nagy tálba, ehhez adunk 50 g kristálycukrot, egy nagy csipet sót és 2 tojás sárgáját. Ezt összekeverjük és hozzáadjuk a felfutott élesztős masszát. Elkezdjük dagasztani a tésztát. Amikor elválik az edény falától, fokozatosan hozzáadunk 50 g olvasztott vajat. A liszt minőségétől függően a tészta kívánhat még némi langyos vizet, vagy lisztet.
From 2011-03-31 Kalács |
Miután jól kidagasztottuk a tésztát (én kézzel kb. 20 percig bíbelődtem vele), meleg helyen egy kb. órán át duplájára kelesztjük. Lehet, hogy ez valami defekt nálam, de én imádom a tésztát dagasztani. Úgy szeretm formázni, gyúrni, finomítani, közben dúdolászok...
From 2011-03-31 Kalács |
Amíg a tészta kel, előkészítjük a tölteléket. Én most csokisat csináltam, de lehet variálni: készülhet diós, mákos, fahéjas kalács is. Egy kis tálban összekevertem kakaóport, cukrot és reszelt étcsokoládét. Szerintem izlés kérdése, hogy ki mennyire szereti cukrosan, úgyhogy nem írok mennyiségeket. A lényeg, hogy jó vastagon meg kell szórni a tésztát, úgyhogy ne sajnáljuk a tölteléket.
Ha ezzel megvagyunk, keverjük habosra a két tojásfehérjét 50 g cukorral és egy pici vanília-eszenciával.
Miután megkelt a tészta, kezdődik az igazi szórakozás :) Kivágunk egy nagyobb sütőpapírt, teszünk alá konyharuhát (hogy ne csúszkáljon) és erre borítjuk a tésztát. Vékony, kb. 2 mm vastag téglalapot nyújtunk belőle.
From 2011-03-31 Kalács |
A tésztát megkenjük a tojáshabbal, megszórjuk a csokis kakaóporral és feltekerjük, mint a beiglit.
From 2011-03-31 Kalács |
From 2011-03-31 Kalács |
From 2011-03-31 Kalács |
Ezután az egyik végétől pár cm-re hosszában kettévágjuk. Így két ágat kapunk, ezeket kifordítjuk és összefonjuk őket. A sütőpapírral együtt ill. annak a segítségével áthelyezzük a kalácsot egy tepsire és még 30 percig kelesztjük.
From 2011-03-31 Kalács |
From 2011-03-31 Kalács |
Közben bemelegítjük a sütőt 180 C fokra és a második kelesztés után beletoljuk a kalácsot. 20 perc alatt készre sütjük. Én 10 perc után levettem a hőmérsékletet 170 C fokra.
From 2011-03-31 Kalács |
Ha kész, megpróbáljuk megvárni míg kihül, majd szeleteljük és megpróbálunk két szelet elfogyasztása után leállni vele. Másnap is nagyon fincsi, puha. A tojáskrémtől foszlós lesz.
From 2011-03-31 Kalács |
Tipp: ha van kenyérsütőgépünk, az elkészítést nagyban le lehet rövidíteni: minden hozzávalót beleteszünk a gépbe, az kidagasztja a tésztát, keleszti és nekünk már csak a formázással kell foglalkozni.
1 megjegyzés:
Csodaszép a kalács is, a rétes is!:))
Megjegyzés küldése