2009. október 2., péntek

Filmajánló: Banlieue 13

Tegnap este láttuk a TV-ben a Bűnös negyed című francia filmet. Nem hallottam róla előzőleg, csak véletlenül kapcsoltunk oda. A színészek nevei sem mondtak túl sokat. Aztán elkezdődött a film és nekem nagyon bejött.

Akciófilmről van szó, ami az utopisztikus Párizsban játszódik, ahol a hatalmas falakkal elhatárolt gengszternegyedben dúlnak a bandaháborúk. Leito, a fiatal, kockáshasú, széttetovált utcagyerek próbálja megdönteni a maffiavezér uralmát, de mindaddig sikertelen, amíg a "sors" össze nem hozza Damien-nel, a szintén igen izmos és jó mozgású rendőrrel. Ők ketten felveszik a harcot a hirhedt gengszterbandával.
A sztori maga harmatgyenge, ám a kivitelezés nagyon ütős. Végig pörgős, izgalmas akciójelenteket láthatunk: robbantás, lövöldözés, üldözés és persze mindeközben a két izmos főszereplő szalad, ugrik, menekül, vetőtdik és megment.
Külön tetszettek a filmben a "franciás" poénok, amik messzemenően eredetibbek, mint az amcsi filmekben megszokott elcsépelt viccek.
Pluszpont jár azért is, hogy a TV-csatorna eredeti francia hanggal, angol felirattal adta le a filmet.

A film stílusa nagyon emlékeztetett a Szállító-éra. Később kiderült, hogy nem véletlenül: a rendező ugyanis a Szállító operatőre volt. A forgatókönyvet pedig Luc Besson (a Szállító írója) írta.

Nem egy Oscar-díjas remekmű, de egy pörgős esti akciófilmnek szerintem tökéletesen megfelel.

Íme egy kis ízelítő a film elejéből:

Nincsenek megjegyzések: