Már régóta szemeztünk a kirakatában lévő nagyobb marhahúsokkal, csak nem tudtuk hogyan kell őket elkészíteni. A kedvenc főzős műsorunkban Alton Brown elmagyarázta, hogy
mikre kell figyelni, így az új tudás birtokában már bele mertünk vágni a dologba.
Eszter vett egy szép göngyölt fartő szeletet (már ha így hívják magyarul) én meg vállaltam a megsütését. Képes beszámoló:
From Dun Laoghaire |
From Dun Laoghaire |
From Dun Laoghaire |
From Dun Laoghaire |
Akit érdekel, itt a recept:
Hozzávalók:
- 1 kg marha fartő, göngyölve
- 2-3 répa
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- babérlevél
- rozmaring
- só, bors
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál liszt
- marhahúsleves kocka
- 1,5 dl bor
Elkészítés:
- A marhahúst szobahőmérsékleten két órát pihentetjük (különben túl hideg lesz a sütéshez)
- A répákat meghámozzuk, hosszában elfelezzük
- A vöröshagymát megpucoljuk és 6-8 gerezdre vágjuk
- A fokhagymát megpucoljuk és a gerezdeket elfelezzük
- A babérlevelet, a répákat, a hagymát és a fokhagymát egy tűzálló üveg- vagy kerámia-edény aljára helyezzük és leöntjük egy kevés vízzel (k.b. 1 dl, nem kell, hogy ellepje)
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra
- A húst vékonyan beolajozzuk, gazdagon megsózzuk, ízlés szerint borsozzuk, majd megszórjuk rozmaringgal (jusson mindenhova)
- Egy vastag serpenyőt előhevítünk (minél forróbb, annál jobb), majd a hús minden oldalát 1-2 percig sütjük (nagy lángon), hogy kapjon egy kérget (az a jó, ha megbarnul - ha érdekel miért barnul meg, lásd: Maillard reakció).
- A húst a zöldségek tetejére helyezzük.
- Ha van hőálló húshőmérőnk, akkor beleszúrjuk, úgy, hogy a hőmérő csúcsa a hús közepén legyen (a legjobb üvegedényben készíteni, hogy folyamatosan ellenőrizhessük a belső hőmérsékletet).
- Lefedjük az edényt és a sütőbe helyezzük.
- Ekkor elkezdhetjük a köret elkészítését (mi törtkrumplit és párolt zöldségeket ajánlunk hozzá).
- A sütési idő sok mindentől függ, 1 és 3 óra között bármi lehet. A lényeg, hogy a belső hőmérséklet elérje a minimum 58 C fokot, de maximum 61 C-nál mindenképpen vegyük ki. (Megjegyzés: a belső hőmérséklet a sütés második szakaszában már lineárisan változik, így hőálló hőmérő hiányában már két hőmérés után meg tudjuk mondani, hogy mikor kell majd kivenni.)
A minimum biztonságos hőmérséklet marhahús esetén hivatalosan 63 C fok, de a belső hőmérséklet a sütőből való kivétel után még pár percig tovább nő, így nyugodtan kivehetjük 60 C-nál. - Vegyük ki az edényt a sütőből és a húst tegyük át egy tányérra (lehetőleg előmelegítettre), majd lazán takarjuk le alufóliával. Legalább 10 percig haggyuk pihenni.
- Az edény aljáról távolítsuk el a zöldségeket és a babérlevelet, a megmaradt levet öntsük át a serpenyőbe, amit a hús barnításához használtunk.
- Öntsük fel a levet 1-1,5 dl borral, adjunk hozzá egyharmad kocka marhahúsleves kockát és közepes lángon 5-10 percig kevergetve főzzük.
- Egy kislábasban olvasszunk meg 1 evőkanál vajat (alacsony lángon), majd tegyünk bele 1-1,5 evőkanál lisztet. Folyamatos keverés mellett pirítsuk addig, amíg eléri a világosbarna színt, majd öntsük bele a szószba.
- Főzzük tovább 1-2 percig a szószt, amíg be nem sűrűsödik. Kóstoljuk meg és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha még kell. Ha esetleg túl sós lenne, egy kis bor segít rajta :)
- A húst félcentis szeletekre vágjuk, a répákkal, körettel, szósszal és angol mustárral kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése