2009. április 27., hétfő

Wedding mania

Hétvégén, mikor vendégségben voltunk, többek között az eljegyzésünkről is szó esett. Ennek kapcsán beszélgettünk az esküvőkről, az otthoni és az itteni szokásokról.

Itt Írországban nagy divatja van a hagyományos, nagy, sőt, minél nagyobb és minél csicsásabb esküvőknek. Nem ritkán eléri a 30-40 ezer eurót (10 millió Ft) egy esküvő költségvetése. Mivel ez itt is elég nagy összeg (egy átlagos irodai alkalmazott éves fizetése 30 ezer euró, persze a képzettség és a tapasztalatokkal ez változhat mindkét irányba), a legtöbbeknek hitelt kell felvenni, hogy finanaszírozni tudják a nagy napot.
Szeretik a különleges és túlzó dolgokat, így mindenből a legnagyobbat és legjobb minőségűt választják, ami egyben a legdrágábbat is jelenti. A menyasszonyok próbálnak minél díszesebb, minél nagyobb ruhát választani a világhírű márkák gyártóitól. Ami érdekes még, hogy itt a menyasszonyok nem kölcsönözik, hanem megvásárolják a ruhájukat. A vőlegények pedig kölcsönzik az öltönyt/szomkingot.
Az ifjú pár állja az esküvővel kapcsolatos költségeket, a koszorúslányok ruhájától (amit szintén megvásárolnak, nem kölcsönöznek) kezdve, a vacsorán át a nászútig. Ezért is van az, hogy mostanában sokan csak több éves eljegyzés után engedhetik meg maguknak az esküvő megszervezését.

Nincsenek megjegyzések: