2016. január 20., szerda

Andris dumák

Bizony, hogy bizony, milyen hamar eljött ez, hogy írásba kell foglalnom, hogy miket mond már Andriska, mert félek, hogy elfelejtem.

Az elmúlt hetekben rohamtempóban fejlődik Andriska beszédje és csak kapkodom a fejemet, hogy milyen ügyesen ki tudja fejezni már a gondolatait.



Nemrég, egész pontosan november elején, még szótár kellett, hogy a mondanivalójának a javát megértsük. Ilyen szavakat használt pl.
kita - katica
pupu - labda/lufi
bubuci - cipő/zokni/buborek/Micimackó
vuvuty - viz
puci - Minnie egér
kecsi - keksz
cici - szőlő
dzsics - rízs
ácsi - husi
nancs - narancs
numa-numa - dinoszaurusz
apoketta (hmm) - helikopter
angi - iglu

Azóta is vannak persze általa kreált szavak, de rengeteg dolgot mond már érthetően, helyesen. Ami meglep, hogy a ragokat is előszeretettel használja. Pl. mutatott az asztalra, hogy kér valamit. Mire én megkérdeztem, hogy "Mit kérsz?" Erre Ő: "Vizet!" Vagy pl. Balázs mondta neki, hogy az ott szemét (egy kupacban volt több dolog). Erre Andris: "szemetek". Vagy mondja, hogy "Nójinak", "szobába". Egyik hétvégén Balázs Nórival elment kettesben kocsival. Andrissal néztük őket az ablakból, mire ő: "Nóji elment autó." Majd később mondta: "Nóji, apa ementek." Helyesen használja, azt is, hogy "ilyen", "olyan", "ide", "oda", "le", "fel" (pl. a lépcsőn), "itt", "ott".
A használt szavakat fel se tudnám sorolni, mert tényleg rengeteg dolgot mond már. A héten tanulta pl, hogy "posta bacsi" (postás bácsi), "kérek még", "emetes tojta" (azaz emeletes torta). De ma hozott nekem egy játékot és kérdeztem, hogy mi az, mire ő: "pici autó", illetve a parkolóban mondta, hogy "sok-sok autó".
Felszólító módot is ismeri. Gyakran mondja, hogy "Nézd Apa!", "segíts!", "figyeld!".
Rövid mondatokat is használ pl. "alszik a baba", "játszik a Nóri", "iszik/eszik a(z) Apa", "főz a(z) Anya" stb. Ma reggel vizet ivott és picit a macira is ment, rögtön kommentálta is, hogy "Vizes lett a maci". Eldöntendő kérdésekre rendszeresen igennel/nemmel felel. És kb. másfél éves kora óta mutat magára (pl. ha kérdezzük, hogy hol van Andris, vagy hogy kié a maci/autó stb.), megismeri magáról a fotókat, videókat.

Mondókák, dalok közül a "Boci, boci tarkát" próbálta már párszor énekelni, de ezeket egyelőre inkább csak hallgatni szereti.

A magyar mellett angolul is ragadt rá pár dolog. Angolul kizárólag Nóri szokott hozzá beszélni, főleg játék közben. Így a mondókákat, dalokat folyamatosan hallgatja. Első angol szavai között voltak a "Bye!", "star", "yeaaaaa", "monkey", "car", "five", "six", "ready" és ma miután megette a vacsoráját, mondta, hogy "all gone".

Nincsenek megjegyzések: