2010. szeptember 15., szerda

Barcelona

Idén eredetileg nem szerettem volna nyaralni menni. Aztán Balázs meggyőzött, hogy még utoljára menjünk el kettesben nyaralni :). Az úticél nem volt kérdéses: Balázs tavaly pár napot töltött Barcelonában. Céges út volt (csapatépítés) és nagyon tetszett neki a város. Miután hazajött, megígérte, hogy engem is elvisz majd. Így esett a választás a katalán fővárosra.

Mi az aktív pihenés hívei vagyunk. Szeretünk várost nézni, túrázni, autót bérelni és csillagtúrákat tenni. Ezúttal is próbáltunk minél több programot belesűríteni a kicsit több, mint egy hetünkbe. A megszokott tempónkat nem tudtuk felvenni, mert a pici baba sok energiámat leköti :)

A szállásunkat már előre lefoglaltuk. A városközpontban, a Hotel Hesperia del Port-ban szálltunk meg. Elég szűkös volt a szobánk, de ezt leszámítva elégedettek voltunk a hotellal. Kedden délután indultunk Dublinból és késő este érkeztünk meg Barcelonába. Aznap este már nem is csináltunk semmit, csak bedőltünk az ágyba. Az igazi program másnap reggel indult.

Első nap Barcelona központjában mászkáltunk. Bejártuk az Óvárost. Délután egy parkba mentünk, pihentünk egy kicsit az árnyékban, majd mentünk is vissza a szállásra. Egy jó kis szieszta után csavarogtunk még egyet a városban.


Következő nap délelőtt a Park Güell-t jártuk be, délután pedig a La Sagrada Familia-t néztük meg kívülről, belülről. Mindkettő kihagyhatatlan, kötelező program Barcelonában!


Pénteki napunkat a Cosmo Caixa Museum-ban kezdtük. Ez egy érdekes tudományos múzeum, főleg - de nem kizárólag - gyerekeknek. A múzeumban van egy nagy kiállítási terület mindenféle pszichológai, biológiai, fizikai és geológiai érdekességgel. Ezen kívül működik az épületben egy modern planetárium is. A fő látványosságok egyike egy melegház, amiben egy kis esőerdőt építettek fel. Ennek az alsó része egy hatalmas akvárium, amiben trópusi halak úszkálnak.


Délután felmentünk a Tibidabo-ra, a város északi részén lévő 512 méter magas hegyre. A hegy csúcsán egy templom található, aminek a tetején egy másik templom áll, amin egy Jézus szobor van. Hmm... elég érdekes. Állítólag ez volt a spanyolok válasza a párizsi Sacré Coeur-re. Az biztos, hogy elég robosztus látványosság! Nagyon messziről is jól látható a templom.
A hegytetően van még egy vidámpark is, de nem ültünk fel semmire.


Szombaton pihenésképpen elmentünk Sitges-be napfürdőzni. Ez egy gyönyörű üdülőfalu, szép, homokos tengeparttal. Vonattal 40 perc Barcelonától. Egész nap a parton pihentünk, strandoltunk. Nagyon jó volt kicsit semmit tenni :)


Másnap szintén strandoltunk, ezúttal a barcelona-i strandon.
Délután felmentünk fogaskerekűvel a Montjuïc-ra. Ez egy domb a város szélén, nagy parkokkal, stadionnal és több múzeummal. Az itt lévő Nemzeti Múzeumhoz sétáltunk, ahonnan pompás kilátás nyílik a városra, valamint a Font Magica-ra, a "Varázs szökőkútra". Nyáron esténként kilenc órától, félóránként beindul a színes fényekkel kivilágított szökőkút. A látványosságot zenei aláfestés egészíti ki. Gyönyörű volt az összhang!


Hétfőn reggel vonatra pattantunk és elmentünk a Montserrat-ra. Majdnem egy órát vonatoztunk. A vonat a hegy lábánál tett le minket, onnan függővasúttal mentünk fel, majd siklóra szálltunk, ami felvitt a Sant Joan csúcshoz. Innen - 1200 méteres magasságból - csodáltuk a különleges sziklákat és a gyönyörű kilátást. Kicsit sétáltunk a környéken. Meglátogattuk a Bazilikát és a Monserrat-i Múzeumot majd késő délután indultunk vissza Barcelonába.


Az utolsó napon sem tétlenkedtünk. Reggel a Hajózási Múzeumba látogattunk el. Sajnos a múzeum éppen átépítés alatt van, ezért csak egy része látogatható. Innen elmentünk a La Boqueria-ra, ami egy nagy piaccsarnok a belvárosban. Vettünk sok finomságot - főleg húsárút: szárított sonkát (jamón serrano), szalámit. Délután már tényleg csak pihentünk és pakoltunk.
Másnap reggel még a hotelben reggeliztünk és indultunk is a reptérre.

Ja és hát az egyik legfontosabb eseményt nem írtam! Képzeljétek, vasárnap este először éreztem, ahogy megmozdul a pici baba a hasamban. Gyorsan szóltam Balázsnak és ő is érezte, hogy rúgott a babucika :)

Nagyon klassz kis nyaralás volt. Nagyon jól éreztük magunkat. Ismét gyönyörű helyeken jártunk, szép és érdekes dolgokat tapasztaltunk és nagyon finomakat ettünk: péksütiket, tapas-okat, pintxos-okat, finom - ízes - gyümölcsöket, fagyikat... Nyamm! Sajnáltam, hogy ilyen hamar elment ez a picit több, mint egy hét.

Legközelebb októberben megyünk majd szabira. Hazalátogatunk Magyarországra. Sajnos csak egy hosszú hétvégére telette a maradék szabinkból.

Ja és hát a legutóbbi kórházi látogatásunkról sem írtam még. Szeptember 6-án voltunk a 20. heti ultrahangos vizsgálaton a kórházban (bár nekünk ez már a 21. hét volt, de nem baj, mert a picit a mérete alapján úgyis későbbre jósolják). Az ultrahangon mindent rendben találtak. Megmérték a pici fejét, karját, combját. Szerettük volna tudni a baba nemét. A legutóbbi ultrahangos vizsgálatnál még nem lehetett látni, de a mostanin már többet mutatott magából a baba és ha minden igaz, kislányt várunk! :)

Nincsenek megjegyzések: