2010. augusztus 11., szerda

Első kórházi vizsgálat

Ma reggel elmentünk az első kórházi vizsgálatunkra. Mivel eredetileg tegnap estére kaptunk időpontot, ami a kórház hibájából maradt el, így azt mondták, hogy elsők között hívnak majd be minket. Ez sajna csak részben volt igaz, de sebaj.

A terhesgondozás recepcióján kellett bejelentkezni, ahol a recepciós a tegnapiak miatt sűrű elnézést kért, majd kitöltötte az adatlapokat és elmondta, hogy hova kell mennünk. Ezután egy váróterembe mentünk, ami tele volt kismamákkal. Furi volt egy helyen ilyen sok nagy hasú nőt együtt látni :).

Szóltunk az egyik nővérkének, hogy tegnap már itt voltunk, mondta, hogy foglaljunk helyet és mindjárt behív. Ez így is lett, szóval az elsőként behívnak dolog itt ki is merült. Ezután vizelet vizsgálat volt, onnan pedig egy másik váróterembe kellett menni ahonnan érkezési sorrendben vártunk a vérvételre. Na ez egy örökkévalóságnak tűnt. Előttem hatan voltak, de majdnem egy órát (!!!) vártam mire sorra keültem. Annyira nyugisak, ráérősek a nővérkék, hogy egy-egy vérvétel 10 percig tartott. Persze ennek megvan az előnye is: a nővérkék nyugisak, beszélgetnek a kismamákkal és nagyon kedvesek.

Ezután vissza kellett mennünk az első váróterembe és vártunk, hogy beszólítsanak az ultrahangra. Az ultrahangot egy indiai származású doktornő csinálta. Mindent rendben talált, de sajnos az ultrahang felvétel minősége nem volt tökéletes, így nem tudta megmondani a kisbabánk nemét. Azért azt látni lehetett, hogy megint sokat mocorgott a pici és integetett a kezével :).

Ez az első kórházi látogatásunk -így hogy az elsők között hívtak be- két és fél órát vett igánybe. Szóval minden kismamának, aki itt Dublinban un. "public" terhesgondozáson szeretne részt venni, azt ajánlom, hogy legyenek türemelemmel a vizsgálatok során.

Ez a "public" ellátás ingyenes, olyasmi mint otthon az SZTK. Mindig az ügyeletes védőnőhöz ill. orvoshoz kerülünk és majd a kisbaba is az ügyeletes orvosnál ill. szülésznőnél fog megszületni. Persze lehet un. private programot is választani, azaz magán orvoshoz járni. Ebben az esetben mindig ugyanahhoz az orvoshoz kerül a kismama, de azt hiszem, hogy a szülésznőt ebben az esetben sem lehet kiválasztani (bár ez utóbbiban nem vagyok biztos). A magán szülések 4000-5000 euró körüli összegbe kerülnek. Ezt itt főleg azoknak ajánlják, akiknek valamilyen komplikáció merül fel a terhességük alatt, vagy akik idősebb korban vállalnak kisbabát. Ezeken kívül létezik még az un. "semi-private", azaz "fél magán" lehetőség, bár ezt nem nagyon javasolják, mert itt is fizetni kell, viszont nem nagyon kapunk cserébe plusz szolgáltatást.

Mi legközelebb októberben megyünk majd a kórházba terhesgondozásra, addig lesz még egy látogatásunk a GP-nél (háziorovosunknál) ill. a 20. héten megyünk a kórházba, de akkor csak ultrahangos vizsgálat lesz.

Nincsenek megjegyzések: