2009. december 3., csütörtök

Répatorta

Hétfőn Balázs csapatépítő kiránduláson volt Írország északi részén egy kastélyban. Reggel indultak, egész nap programok voltak. A hétfő estét ott töltötték, majd kedden a délelőtti programok után indultak is vissza Dublinba.


A programok közül Balázs az agyaggalamblövészetet, az íjászatot, a quad motorozást és a sütőtanfolyamot választotta. Utóbbira kedd délelőtt került sor a kastélyszálló tankonyháján, ahol négyféle egyszerűen elkészíthető ír süteményt tanultak meg sütni.


Készítettek shortbread-et (vajas teasütemény), mazsolás scone-t (édes pogácsa), brown bread-et (melaszos kenyér) és répatortát. Az elékszített finmságokat hazahozta. Megkóstoltam őket és mindegyik nagyon tetszett, és meg kell hogy mondjam, a répatorta valami isteni lett. Én eddig egyszer ettem répatortát, még Magyarországon és az nagyon rossz volt... Száraz, ízetlen, cukros, pfffúj! Szóval nagy előítéletekkel álltam a Balázs által sütött répatortához és nagyon kellemesen csalódtam. Annyira, hogy meg is osztom veletek a receptjét. Próbáljátok ki! Nagyon finom!

Hozzávalók a tésztához:
  • 162 g barnacukor
  • 95 ml növényi olaj
  • 90 g finomliszt
  • 115 g reszelt répa
  • 50 g szeletelt datolya
  • 42 g szeletelt dió
  • 2 egész tojás
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • fél teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál fahéj
  • negyed teáskanál gyömbér
  • negyed teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • negyed teáskanál só
  • negyed reszelt alma
  • negyed banán (összetörve)

Hozzávalók a krémhez:
  • 200 g krémsajt
  • citromlé (izlés szerint)
  • porcukor (izlés szerint)
  • 50 g szeletelt dió

Elkészítés:
Verd fel a cukrot és a tojást. Add hozzá az olajat és keverd össze jó alaposan.
Add hozzá a felvágott diót, datolyát.
Szitáld bele a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a fahéjat, a gyömbért és a mézeskalács fűszerkeveréket, keverd el jól. Add hozzá a répát, az almát, a banánt.
Vajazz ki egy téglalap alakú mély sütőformát, tegyél az aljára sütőpapírt (hogy a megsült tésztát majd ki tudd emelni a formából) és öntsd bele a masszát. Úgy háromnegyedig/négyötödig kell csak tölteni, mert meg fog emelkedni sütés közben. Előmelegített sütőben, 165 C fokon, kb. 1 óráig kell sütni. Onnan lehet tudni, hogy elkészült, hogy tapintásra ruganyos lesz, olyan mint a szivacs. Ne szúrj bele tűt.
Ha megsült, ne vedd ki azonnal a formából, egy kicsit hagyni kell benne hülni.

A teteje egy kicsit beesett lesz, mire teljesen kihül, de ez nem is baj, mert ide kerül a krém.
A krémsajtot keverd ki egy kevés citromlével és porcukorral. Ezt kell a sütemény tetejére kenni, úgy fél újjnyi vastagságban. A tetejére szórd rá a szeletelt diót.

Nyammm! :)

Nincsenek megjegyzések: